Gayrimenkul satışlarında artış görüldü

13 March 2020

Türkiye genelinde 2020 yılının ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre gayrimenkul (konut, arsa, iş yeri, tarla) satışlarında artış olduğu açıklandı.

AA'nın aktardığı habere göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı verileri ışığında 2020 yılının ilk iki ayında gayrimenkul satışları yüzde 41 oranında artış gösterdi. Söz konusu dönemde 403 bin 593 adet gayrimenkulün el değiştirdiği açıklandı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 286 bin 246 olarak görülmüştü.

Söz konusu dönemde tapuda yaklaşık 71 milyar 536 milyon TL değer ibraz edildiği belirtildi. Tapu işlemlerinden elde edilen harç geliri 2 milyar 551 milyon 151 bin 489 TL olurken bu rakamın bağış, taksim, ipotek, intikal ve tahsis gibi diğer işlemlerden sağlanan harç gelirleriyle 2 milyar 642 milyon 765 bin 836 TL'ye ulaştığı belirtildi.

"SATIŞLAR DAHA DA ARTACAK"

2020 yılının ilk iki ayını kapsayan dönemde satışı gerçekleşen gayrimenkul rakamlarını değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, faiz oranlarının düşmesiyle satışların daha da artacağını belirtti.

Faiz indirimlerinin gayrimenkul fiyatlarına henüz etki etmediğinden bahseden Yetkin, "Konut alacaklar acele etsin. Çünkü imalat maliyetleri henüz fiyatlara yansımadı. İkinci el, birinci eli takip ediyor. Birinci elde yapılacak herhangi bir zam, ikinci eli de etkiliyor. Onun için gayrimenkul alacaklara bir an önce harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.