Gayrimenkul sözleşmelerinde TL dönemi başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan ve gayrimenkullerdeki dövizle kiralama uygulamasını ortadan kaldıran yeni düzenleme resmi olarak yürürlüğe girdi. Buna göre ev, işyeri, arsa satışı ve diğer kira sözleşmelerinin tamamında Türk Lirası kullanılacak. Daha önce dövizle yapılmış olan sözleşmeler ise yasaya uygun bir şekilde TL’ye dönüştürülecek.
TARAFLAR ANLAŞAMAZSA DOLAR KURU 3.77 OLARK BAZ ALINACAK
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren Türk parasının kıymetini korumaya yönelik tebliğe göre, sözleşmelerin dönüşümünde tarafların anlaşması esas alınacak. Taraflar karşılıklı olarak mutabakata varmazsa 2 Ocak 2018 tarihinden önce yapılan sözleşmelerde Dolar, Merkez Bankası’nın 2 Ocak tarihli Efekti Kuru dikkate alınarak uygulanacak. Yani taraflar anlaşamazlarsa sözleşmeler 3.77 lira üzerinden TL’ye dönüştürülecek.
İSTİSNALAR OLACAK
Dövizle yapılan sözleşmelerin Türk Lirası’na çevrilmesini zorunlu tutan düzenlemede bazı istisnalar da yer alacak. Buna göre taraflarından biri Türk vatandaşı olmayan ihracat, transit ticaret ve benzeri satış ve teslim işlemlerinde Türk lirası kullanılması zorunlu olmayacak.
Düzenlemeye göre sözleşmelerde yapılacak olan artış Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksinden (TÜFE) fazla olamayacak. Sözleşmeler TÜFE’ye uygun bir şekilde güncellenecek.
HANGİ SÖZLEŞMELERİN TL’YE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ ZORUNLU OLACAK?
TL’ye dönüş düzenlemesine göre, Konut ve işyerleri dahil gayrimenkul satışlarında, vatandaşların kendi aralarında yaptıkları iş sözleşmelerinde, danışmanlık, aracılık ve taşımacılık dahil hizmet sözleşmelerinde, eser sözleşmelerinde, iş makineleri dâhil taşıt satış ve kiralama sözleşmelerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'ni Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde Türk Lirası’na dönüş zorunlu olacak.