Gaziosmanpaşa'da vatandaşlara 'bina risk tespiti' yaptırın çağrısı
Megakent İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk kez uygulanmaya başlandığı ilçelerden olan Gaziosmanpaşa'da çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. İlçede özellikle riskli binaların tespiti konusunda tarama çalışmaları da yapılıyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi yaptığı açıklamada, ilçe sakinlerini riskli bina tespit çalışmaları yaptırmaya davet etti. Bina risk tespit çalışmalarının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın lisans verdiği büro ve yapı denetim firmalarınca yapılabildiği belirtildi.
Belediyeden yapılan açıklamada, riskli bina tespiti sonrasında uygulanacak kentsel dönüşüm çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kira yardımı ve bina yapımı için cazip kredi imkanları sağladığı hatırlatıldı.
AMAÇ TÜM BİNALARI TARAMAK
Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunun altı çizilirken 1999 Marmara depreminden önce yapılan binaların eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı ve depremde büyük riskler taşıdığı belirtildi.
Açıklamada, "Risk nedeniyle 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun' kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği lisanslı büro ve yapı denetim firmaları tarafından teknik alet, laboratuvar imkânları ile yapıların sağlamlığının belirlenmesi için riskli yapı tespit çalışmalarının ilgilisi tarafından analizinin yapılması gerekmektedir" ifadeleri kullanıldı.
ADA BAZLI DÖNÜŞÜM UYGULANIYOR
Yapılan açıklamada belediyenin kentsel dönüşümü kolaylaştırmak adına ada bazlı imar planlarını hayata geçirdiği ve bu doğrultuda güvenli, konforlu ve otoparklı yapılaşma şeklinin sağlandığı belirtildi.
Deprem tehlikesine karşı dönüşümün önemine dikkat çekilerek, "Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, özellikle beklenen İstanbul depreminin can ve mal kaybını ortadan kaldırmak için Devletimiz ve Belediyemiz ile beraber güvenli, konforlu bir yaşam için siz değerli halkımızı 6306 sayılı yasa kapsamında Kentsel Dönüşüm seferberliğine davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.