Gelişen Kentler Zirvesi 2017 Erzurum'da başladı
GYODER tarafından bu yıl Erzurum'da düzenlenen Gelişen Kentler zirvesi başladı. Zirve'de önemli konuşmacılar Erzurum ile alakalı meseleler ve gelişimi hakkında değerlendirmeler sundu.
Atatürk Üniversitesi Nene Hatun kültür merkezinde düzenlenen zirvenin açılış konuşmasını yapan GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetkin, 8.si düzenlenen gelişen kentler zirvesinde Erzurum'un önemine vurgu yaptı. Feyzullah Yetkin, "Türkiye sadece büyükşehirlerden ibaret değil. Sosyal sorumluluk ve çözüm odaklı yaklaştığımız gelişen kentler ile kamu kurumları ve yerel yönetimlerle yaptığımız işbirliklerini daha da güçlendireceğiz. En önemli ticaret merkezlerinden biri olan Erzurum tarih boyunca uygarlıkların, kurtuluş mücadelesinin merkezi olmuştur. Doğal güzellikleri, kayak merkezleri ile kadim şehir Erzurum'a katkımız olsun istiyoruz. Türkiye gayrimenkul sektörü gelişiyor büyüyor. Sektörü destekleyen önemli yasal düzenlemeler de büyük katkı sağladı. Ankara ve İstanbul dışında gelişmekte olan şehirlerimize gelişen kentler serimiz ile katkı sağlamayı düşünüyoruz. Bu şehirlerimiz yatırım potansiyeli taşıyor. Gelişen kentler ile buna dikkat çekmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Dr. Feyzullah Yetkin, GYODER'e kayıtlı geneli İstanbul ağırlıkta olan 300 üye dışında, Anadolu şehirlerden katılacak yeni üyeler ile o şehirlere daha fazla katkı sağlayabileceklerini ve bunu çok istediklerini belirtti. Dr. Yetkin, gelişen kentler zirvesi ile gittikleri her şehir için önemli bir raporlama yaptıklarını bu raporlama ile o şehrin ihtiyacı olan yatırım potansiyelini yurt içi ve yurt dışı yatırımcılar açısından çok önemli olduğunu aktardı.
GYODER'in Gelişen Kentler Zirvesi kapsamında Erzurum'da yapılan zirvede Büyük Şehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen şehirle ilgili önemli noktaların altını çizerken, Anadolu'nun en önemli sorununun göç olduğunu dile getirdi. Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Şehirlerimizi cazibe merkezi haline getirmeliyiz. İnsanlar gitmemeli gidenler de geri dönmelidirler. Önce tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmalıyız. Erzurum'da tarihi eserleri restore ediyoruz gün yüzüne çıkarıyoruz. Çöküntü alanlarını kentsel dönüşüm ile yeniliyoruz. Kenti cazibe merkezi haline getiriyoruz. Erzurum kar altında bir şehrimiz. Eskiler kar altında bu şehirden hiç bir şey olmaz kar esareti var diyorlardı. Oysa Alaska gibi eksi 40 derecede insanlar mutlu yaşıyorlar diye düşündüm. Gelişmiş ülkelerde bu durumu kayak turizmine çevirmişler. Neden biz de böyle olmayalım. Başta ulaşımı geliştirmeliyiz. Bugün Erzurum kayak turizminin yanı sıra yaz ayları içinde turizmde cazibe merkezi olmuş ve bunu keşfetmiştir" dedi.
Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu yıl 100 futbol takımını misafir ettiklerini, eğitim, sağlık, turizm gibi alanların ön plana çıkarmak gerektiğini belirtti. Sekmen 4-5 yıl içinde Erzurum'un göç veren değil göç alan bir şehir haline geleceğini duyurdu.
Konuşmasını yapmak üzere söz alan Erzurum Vali si Seyfettin Azizoğlu, Erzurum'un Anadolu’nun kapısı, İpek yolunun kavşağı olduğunu söyledi. Vali Seyfettin Azizoğlu şehrin şahlanmaya başladığını ve sanayide Anadolu'nun en büyük sanayi merkezi olacaktır açıklamasını yaptı.