Güvenli yapılarda beton kalitesi önem taşıyor
Son aylarda Türkiye'nin birçok farklı şehrinde meydana gelen depremlerden sonra yaşanan felaketlerin bir daha yaşanmaması adına çalışmalar yürütülüyor. Özellikle riskli binaların güvenli hale getirilmesi konusunda yürütülen çalışmalar büyük önem taşırken yapılarda kullanılan beton türünün de ayrı önem taşıdığı ifade edildi.
Dünya'da yer alan habere göre, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, binalarda kullanılan beton kalitesi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Birliğin kurulduğu 1988 döneminde Türkiye'de 1.5 milyon metreküp hazır beton döküldüğünü belirten Işık, 2018 yılında bu rakamın 100 milyon metreküp olduğunu, 30-32 yılda Türkiye'de sektörün oldukça gelişim gösterdiğini ifade etti.
"C6-C8 BETONLU BİNALAR KENDİLİĞİNDEN YIKILIR"
Deprem tehlikesine karşı binalarda kullanılan beton kalitesine değinen THBB Başkanı Yavuz Işık, "1999 Marmara depremi sonrası çıkan yönetmeliğe kadar Türkiye’de genellikle C6-C8 beton kullanılıyordu. C6-C8 beton kullanılmış binalar kendiliğinden yıkılır" diye konuştu.
1999 yılından itibaren inşaatlarda kullanılan beton standardının değiştiğini belirten Işık, "İlk aşamada C16-C18 beton kullanmak zorunlu oldu. 2007'de yönetmelik tekrar değişti, beton standardı C20'ye çıkarıldı. Türkiye Hazır Beton Birliği olarak standardın C30'a çıkarılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
DÜNYADA TEK OLAN SİSTEM KULLANILIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun' kapsamında geliştirilen Elektronik Beton İzleme Sistemi'nin (EBİS) 2019 yılından bu yana kullanıldığını hatırlatan Işık, "Beton dökülürken numune alınıyor ve chip yerleştiriliyor. Sonra laboratuvarda o betonla ilgili testler yapılıyor. Standartlara uygun bulunmaz ise inşaat durdurulup beton kırılıyor. Dünyada örneği olmayan bir sistem. Denetim açısından doğru buluyoruz" şeklinde konuştu.