Haliç’te Kentsel Dönüşüm Resmen Başlıyor

25 August 2014

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi 'Örnektepe Kentsel Dönüşüm Projesi' ile ilgili protokol imzalıyor.

Düzenleyen: Tugay TOPÇU / Yeniemlak.com

Bugün düzenlenecek protokol ile 1200 konutun dönüşümü sağlanacak. Riskli alan ilan edilen Beyoğlu Sütlüce Bölgesinde dönüşüm 25 dönüm alan üzerinde etaplar halinde gerçekleştirilecek.

295 adet riskli yapının yer aldığı bölgede yıkımlar tamamlandı ve yapım aşamasına geçildi. Haliçe nazır Sütlüce bölgesi, Santral İstanbul, Minyatürk, Sütlüce Kongre Merkezi ve Rahmi Koç Müzesi gibi önemli etkinlik merkezlerinin ortasında yer alıyor.

Geliştirilen mimari projede yapıların üst kotlarında düzenlenen teras bahçeler, değişken malzeme kurgusu, ışık ve gölge oyunları kitlelerin mevcut doku ile bütünleşmesini sağlayacak.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Haliç'te hayata geçirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinin bölgede bulunan tarihi eserlere zarar vereceği ve Haliç'in tarihi dokusunu zedeleneceği iddiaları da emlak ve gayrimenkul gündeminde yer almıştı.

BAKAN YILMAZ: ESERLER KORUNACAK

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport projesi kapsamında yapılacak olan kazı çalışmalarında 'tarihi eserlerin zarar göreceği' iddialarına yanıt verdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport projesinin yapılacağı alanda bulunan tescilli yapılar ile kazı esnasında çıkacak tarihi eserlerin korunacağını söyledi.

Bakan İsmet Yılmaz, Haliçport adıyla bilinen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’yle bölgenin denizcilik faaliyetlerinden uzaklaşacağını savunanlara da, “Yapılacak yat limanlarıyla denizcilik faaliyetlerine devam edilecek” sözleriyle cevap verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un Haliçport’a ilişkin soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, Haliç Tersaneler Bölgesi olarak adlandırılan ve Tersane-i Amire olarak bilinen bu alanın 3 tersaneden oluştuğunu, tersanelerin ilkini 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tarihi Haliç Tersanesi olduğunu, ikincisinin Haliç Tersanesi’nin yanındami Taşkızak Tersanesi olduğunu, son olarak Camialtı Tersanesi’nin inşa edildiğini kaydetti.

''SOSYAL ALANLAR OLUŞTURULMASI HEDEFLENİYOR''

1455 yılı Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Haliç Tersanesi halen faal olduğunu ve İstanbul Deniz Otobüsleri tarafından kullanıldığını belirten Yılmaz, ''Bu tersane Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ‘Haliçport Projesi’ içinde yer almıyor. Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri uzun zamandır atıl durumda. Mevcut projeyle bu alanda hem denizcilik faaliyetlerine devam edilmesi hem de geri sahasında sosyal ve kültürel alanların oluşturulması hedefleniyor'' dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

''Atıl durumdaki bu alanın canlandırılarak ekonomiye ve istihdama fayda sağlaması amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na tahsisi gerçekleşti. Yüksek Planlama Kurulu da Haliçport’un Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmesi için bakanlığa yetki verldi. İhalesi yapıldı ve sözleşmesi imzalanarak yer teslimi gerçekleştirildi. Sözleşme hükümlerine göre bu alanda bulunan hiçbir tescilli yapıya kesinlikle dokunulmayacak ve bu tescilli yapılar onarılarak koruma altına alınacaktır. Proje alanı olan ve atıl durumdaki Taşkızak ve Camialtı Tersaneler bölgesinin, Haliç Tersane Bölgesi ile hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi proje alanında hiçbir gemi üretim ve bakımı da yapılmıyor''

İşte Haliçport projesinin kapsadığı alanı gösteren kroki: