Hastanelere Yeni Düzenlemeler
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm programı hakkında açıklamalarda bulundu. Akdağ, 2017 yılıyla birlikte başlatılan Sağlıkta Dönüşüm programının ikinci fazının detaylarını anlattı...
Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptığı açıklamada, yatan hastalar için hastaların tek başına bir odada, bir yatakta da refakatçisinin kendisi ile birlikte olabileceği banyosu, tuvaleti olan oda düzenine geçileceğini söyledi. Yoğun bakımlarda da artık ayrı odalar olacağını söyleyen Akdağ, "İzlem açısından ise hemşire ve doktorun daha güzel izlem yapabileceği odalar olacak" dedi.
"TÜRKİYE BÜTÜN DÜNYAYA ÖRNEK"
2002'de AK Partinin iktidara gelmesiyle birlikte ciddi mesafe kat ettiklerini söyleyen Bakan Recep Akdağ, "Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir bölümü yılda 2 bin 500 dolarla 5 bin dolar arasında kişi başına sağlık harcaması yapıyorlar. ABD'de 8 bin 800 dolar civarındaydı en son...Ama kişi başına 500 dolar harcayarak Türkiye'deki sağlık hizmetlerini verebilen dünyada hiçbir ülke yok" şeklinde konuştu.
"AİLE HEKİMLERİNİN SAYISINI ARTTIRACAĞIZ"
Aile hekimliği sistemiyle ilgili de konuşan Akdağ, "Aile hekimliği Türkiye'de yerleşti ama biraz heyecanını yenilemek gerekiyor. Bunun için bin tane sağlıklı yaşam merkezi kuracağız. Buralar aile hekimlerimiz için eğitim alanı olacak. Ayrıca aile hekimlerinin sayısını arttıracağız ve aile hekimi başına düşen vatandaş sayısını azaltacağız. Şu anda bu rakam ortalama 3 bin 500 hasta. Bunu ilk etapta 3 binin altına düşüreceğiz, 2023'e kadar da 2 bin 500'lerin altına, 2 binlere düşürmeyi hedefliyoruz. Böylece aile hekimleri hastalarına daha çok zaman ayırabilecek. Aile hekimlerinden performans olarak istediğimiz en önemli vazife, anne ve bebek ölümleri. Bu alanda büyük problemimiz vardı. Bir de aşılamalar. Bu problemi büyük ölçüde yendik" dedi.
KRONİK HASTALIKLARA DİKKAT EDİLECEK
Bakan Akdağ yaptığı açıklamada, kişinin hayatını kronik olarak tehdit eden şişmanlık, sigara, hareketsizlik gibi konulara eğileceklerini söyledi. Şeker hastalığının erken tanısı ve takibi, kanser hastalarının tanınması, hiper tansiyon gibi hususlarda aile hekimlerini daha fazla eğiteceklerini söyleyen Akdağ, hekimlere performans ölçütleri de koyacaklarını belirtti.
KLİNİK KALİTE SİSTEMİNE GEÇİLİYOR
Recep Akdağ, Klinik Kalite ismi verilerek hastaya verilen hizmetin takip edildiği bir döneme geçtiklerini söylerken, “Bu sonuncusu zor bir alan. Bunu dünyada çok iyi başaran ülke hemen hemen yok. İngiltere'de Kanada'da, ABD'de yer yer diğer ülkelerde de üzerinde çalışılıyor. Kapısına geldiğinizde acilde bir hastanız varsa, en önemli problemlerden biri bugün aracımızı nereye koyacağımız. Kapıda aracınızı bir vale alacak, otoparka götürecek, çıkışta anahtarını size takdim edecekler" şeklinde konuyu ifade etti.