Haziran ayı konut satış rakamları sektörde nasıl karşılandı?

17 July 2019

Haziran 2019 dönemine ait konut satış rakamları bugün açıklandı. 2019 yılının diğer aylarında olduğu gibi bu dönemde de düşüşün görüldüğü konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,8 oranında gerileyerek 61 bin 355 adet olarak görüldü.

"BU RAKAMLARI BEKLİYORDUK"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yaptığı yazılı açıklama ile Haziran ayı konut satış rakamlarını değerlendirdi. Haziran ayında görülen daralmayı beklediklerini ifade eden Durbakayım, her seçimde olduğu gibi konut ihtiyacı olanların ve yatırımcıların "Bekle, gör" stratejisinin bu daralmaya neden olduğu düşüncesini paylaştı.

Konut satışlarında Ağustos ayına dikkat çeken Durbakayım, bu dönemle birlikte satışların canlanmasını ve yılın son çeyreğinde artan bir ivme ile devam etmesini beklediklerini ifade ederek, "Faizlerdeki düşüş eğiliminin artarak devam etmesi, projelerin tamamlanma noktasına gelmesi, devlet kanadında yapılan yasal çalışmalar sonucunda makroekonomik verilerde iyileşme görülecek olması, Türkiye üzerindeki politik ve ekonomik dış baskıların yapılan müzakereler sonucunda azalması bu beklentimizin temelini oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

"KONUT FİYATLARI CAZİP HALDE"

Konut satış rakamlarına da değinen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Sektörümüze yönelik çıkarılan yasa ve yönetmelikler sonucu yeni proje arzının azalması ve arz talep dengesine bağlı olarak fiyatlardaki trendin yukarı doğru olacağı kaçınılmaz görünmektedir. Nitekim maliyet artışların halen fiyatları tam olarak yansımaması, yeni projelerin satışa sunulmaması, konut fiyatlarının Ağustos sonuna kadar cazip hale getirmektedir" diye konuştu.

"GURBETÇİLER YAZ TATİLİNİ YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜYOR"

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, yabancılara yapılan konut satışlarındaki yüzde 30.5'lik artışa dikkat çekti. Yabancı yatırımcının ülkemizde yaz tatilini yatırıma, yatırımını da oturuma dönüştürmeyi amaçladığı düşüncesini paylaşan Çulhalık, "Yeni yatırım fırsatları arayıp, yeni iş olanakları yaratarak yaşamını ülkemizde devam ettiriyor. Sektörde deneyimiyle kendini ispatlamış, referans projeleriyle yatırımcı gözünde güven oluşturmuş markalı konut üreticilerini tercih ediyor. Çünkü sektörümüze yatırım yapmayı, geleceğe yatırım yapmak olarak görüyor. Satın aldığı konutun yatırımcısında, tecrübe arıyor. Finansal açıdan güçlü, kredi batağına saplanmamış, hareketli bir satış grafiğine sahip olan yatırımcıları buluyor ve aradığı konutu satın alıyor. Gurbette yıllarca çalışıp elde ettiği birikimini yatırıma dönüştürmek isteyen gurbetçilerimiz de bu dönemi fırsat olarak görüyor" ifadelerini kullandı.

"YABANCIYA SATIŞTAKİ ARTIŞ 10 AYLIK ZİNCİR HALKASINI TEMSİL EDİYOR"

Türkiye'de konut yatırımlarına başlayan Masar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Ghassan Altınawı da yabancıya satıştaki artışa değinerek, "Yabancılara satıştaki artış, son 10 aylık artış zincirinin bir halkasını temsil ediyor. Artış zincirine son 6 ayda da yeni halkalar eklenmesiyle, yılsonunda Türkiye tarihinde görülmemiş oranları yakalayabiliriz. Yabancı yatırımcı oranındaki artış yönlü hareketlilikte yeni düzenlemelerin etkisi tartışılmaz. Bununla birlikte markalı konut üreticilerinin imzasını taşıyan, yatırımcıları kazançlı yatırım ve yüksek yaşam standartlarıyla buluşturan projeler de Türkiye’nin dünyadaki vitrinini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.