İhale İptal Davalarına Tazminat Modeli

01 November 2016

İhale iptal davaları yüzünden durma noktasına gelen yatırımlar için hükümet çözüm arayışına girdi. İhale iptal davaları için AB'de uygulanan tazminat modelinin getirilmesi öngörülüyor...

Başta ulaşım projeleri olmak üzere birçok ihalenin iptali için açılan davalar yatırımın önünü tıkıyor. İhale iptali davaları için Avrupa Birliği'nde uygulanan tazminat formülü getirilmesi planlanıyor. Modelle beraber ihaleyi kazanan firma itiraz eden firmaya tazminat ödeyip işine devam edebilecek.

Uygulamayla birlikte iptal davalarıyla geçikmeye uğrayan yatırımların sorunsuz devam etmesi öngörülüyor. İptal için açılan dava kaybedilse bile yatırım durmuyor. İhaleyi kazanan firma, davayı kazanan firmaya tazminat ödüyor. Kimi AB ülkelerinde ise mahkeme sonuçlandığında yatırımda yüzde 50’nin üzerinde gerçekleşme varsa, bu yatırımın devamı yönünde karar alınıyor.

Kamu İhale Kanunu’nda (KİK) yeni bir değişiklik yapmaya hazırlanan hükümet yeni getirilecek modele yönelik olarak AB ülkelerindeki bazı yöntemleri incelemeye aldı.