İkinci El Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 July 2015

Her gün yüzlerce hatta binlerce ev el değiştiriyor. Peki, ikinci el konut satın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Türkiye pazarına girdiği 2013 yılından bu yana sektörde hızla ilerleyen Keller Williams’ın Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, tüketicilere ikinci el ev satın alırken nelere dikkat etmeli sorusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 2014 yılında 1 milyonu aşkın evin el değiştirdiğini belirten Emre Erol, en çok satışın başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Mersin, Tekirdağ, Kocaeli, Konya ve Muğla’da gerçekleştirdiğini söyledi. İkinci el ev alım ve satımlarında objektif üçüncü bir gözün mutlak ihtiyacına vurgu yapan Erol, özellikle yaşanan tapu problemlerinin profesyonel danışmanların araştırmasına bırakılmasının doğru bir yöntem olduğunun altını çizdi.

BUNLARI MUTLAKA KONTROL EDİN

İkinci el ev alımlarının her geçen yıl arttığı düşünülürse konut alacak tüketicilerin daha dikkatli ve bilinçli olmaları konusunda uyarılması gerektiğinin altını çizen Erol, 'ikinci el ev satın alırken nelere dikkat etmeli' konusunda, ''Alınması planlanan ikinci el evde herhangi bir ipotek, haciz, borç vb. gibi bir kayıt olup olmadığının kontrol edilmesi, binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmaması ve evin topu durumunun araştırılması ileride sorun yaşamamanız için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar'' dedi.

BRÜT İLE NET METREKARE FARKINA DİKKAT

Net ve brüt metrekare konusunda yaşanan karışıklığı gidermek için tapuya bakmanın mutlak gerekliliğini vurgulayan Emre Erol gayrimenkul alacakları uyardı. Emre Erol; “Tapuda mülk brüt olarak belirtilir. Dolayısıyla fiyatlandırılması da brüt üzerinden yapılır. Yani balkon, asansör boşluğu vs. gibi alanlar brüt metrekarenin içerisindedir. Ancak hane halkı için yaşam alanı oldukça önemli. Dolayısıyla bireyler net metrekare üzerinden yaşam alanlarını planlamalı ve bu planlamaları yaparken bütçelerine dikkat etmeliler” dedi.

KONUT ALIRKEN PROFESYONELLİĞE DİKKAT

Kurumsal, güvenilir, daha önce iş yapılan ya da bir tanıdığınızın tavsiyesi ile bulunan profesyonel danışmanlar ile çalışmanın; yaşanması muhtemel riskleri en aza indirgeyeceğini belirten Erol; “Mal sahibi ile doğrudan temas etmek bazen iki taraf için de sorunlara yol açabilir. Objektif ve profesyonel üçüncü bir kişiden fikir ve destek almak, satın alma sürecinin hızlı ve sağlıklı yönetilmesine destek olur. Profesyonel gayrimenkul danışmanı, alıcıya aradığı evin en iyisini, en kısa sürede bulmasına yardımcı olmasının yanı sıra gerekli resmi dokümanların eksiksiz temini ve süreç takibi, ev tesisatın yapısal bir hasara sahip olup olmadığın kontrolü, ortaya çıkan ya da çıkabilecek problemler konusunda alıcının bilgilendirilmesi ve bu problemlerin giderilmesi için çözümler üretilmesi gibi tüm süreç boyunca alıcıya birçok hizmet sağlamaktadır. Keller Williams olarak biz, yeni yasalar ve gelişmeler hakkında danışmanlarımıza sürekli eğitim vererek, müşterilerimize en iyi hizmeti sunmalarını sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

ZEMİN ETÜDÜ ÖNEMLİ

Türkiye’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Ege Graben Sistemi üzerinde bulunması olası deprem riskini arttırıyor. Herkesin kabul ettiği deprem gerçeğinin konut seçerken göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Emre Erol; “Ülkemizdeki ikinci el ev stokundaki kalite ve yasal altyapının düşük olmasının mevcut stoktaki dönüşümü etkiliyor. Satın alımlarda konut sahiplerinin daha sonra herhangi bir sorun yaşamamaları ve can güvenliklerini korumaları için binanın yaşına, altyapısına ve özellikle bina ve zemin etüdü iyi yapılmış deprem yönetmenliğine uygunluğuna dikkat etmeleri gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ ?