İkinci el konut kredi faizleri yine yükseldi

06 August 2020

Kamu bankaları tarafından Haziran ayının başından itibaren sunulmaya başlanan avantajlı konut kredilerinde sıfır konutlar ve ikinci el konutlar için ayrı faiz oranları belirlenmişti. Sıfır konutlar için yüzde 0.64 faiz oranı belirlenirken ikinci el konutlarda bu oran yüzde 0.74 olmuştu.

Temmuz ayının ortalarına gelindiğinde ikinci el konut kredilerinde faiz oranları yüzde 0.79'a çekilmişti. Ağustos ayının başında yapılan düzenleme sonrasında ise bu oran yüzde 0.87'e çekildi.

Milliyet'te yer alan habere göre, ikinci el konut kredilerinde aynı zamanda 12 ay ödemesiz uygulaması kaldırılırken ilk pakette açıklanan 15 yıla kadar vade imkanı da 120 aya indirildi.

DÜZENLEMEDEKİ AMAÇ NE?

Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları tarafından sunulan avantajlı kredi paketleriyle Haziran ve Temmuz aylarında konut satışlarında büyük canlılık yaşandı. Bu dönemlerde ikinci el konut satışlarının sıfır konutların çok üzerinde olduğu görüldü.

İkinci el konutlar için yapılan düzenlemenin amacının ekonomiye katkının artırılması ve tüketicinin depreme karşı yeni konutlara talep oluşturması için birinci el konutların daha cazip hale getirilmesi olduğu belirtiliyor.

"MÜHİM OLAN BİRİNCİ EL"

Yapılan düzenleme hakkında değerlendirmelerde bulunan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, önemli olanın birinci el konut satışının teşvik edilmesi olduğunu belirterek, "İkinci el satışlarda bir sahibi olan ev el değiştiriyor, iki kişi arasında ticaret oluyor. Birinci elde ise büyük bir sinerji doğuruyor. 250 alt sektöre destek sağlanıyor. Ekonomi canlanıyor. Zaten yüzde 1'in altındaki faizlere pozitif bakıyoruz. Böyle devam etmesi süreklilik de sağlar" şeklinde konuştu.