''İlk kez konut sahibi olacaklara KDV yüzde 1'de tutulmalı''
Gayrimenkul sektöründe hareketlenmeye sebep olan konutta KDV indirimi ve tapu harcı indirimi uygulamaları bugün sona eriyor. Sektör temsilcileri indirimlerin sona ermesiyle sektörde yakalanan hareketliliğin ve satışların azalacağı beklentisini taşıyor.
Sektör temsilcileri konuya ilişkin Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, hükümet tarafından hayata geçirilen konutta KDV indirimi girişiminin devletin inşaat sektörüne desteğini gösteren iyi niyetli bir adım olduğunu hatırlatarak, "Bu uygulama sayesinde konut alıcıları daha düşük fiyatlarla konut alma şansı yakaladı. İnsanların yeme, giyinme, barınma ihtiyaçları en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarıdır. Yatırım amacı taşımadan, sadece oturum amacıyla kendine ilk evini alacak vatandaşa KDV mutlaka yüzde 1'de tutulmalıdır. Kademeli olarak ikinci ve üçüncü ev alımlarında bu oran artırılabilir" ifadelerini kullandı.
İnşaat sektörüne yapılan devlet desteğinin devam etmesi gerektiğini savunan Ercan Uyan, "30 Eylül sonrası 150 metrekare üzeri konutlarda fiyatlarda vergi dolayısıyla bir artış gerçekleşecektir. Sektör bir süre daha fiyat artışı yapmamaya gayret edebilir belki ama gelinen noktada konut üreticileri vergilerden ve inşaat maliyetlerinden kaynaklanan biriken artışı fiyatlara yansıtmadan uzun süre dayanamaz. Konut almak isteyenler elini çabuk tutmalı. Konut fiyatlarında sadece KDV ve inşaat maliyetindeki artıştan kaynaklı yüzde 15 gibi bir artış olacağını öngörmek mümkün" şeklinde konuştu.
"KONUT FİYATLARI ARTABİLİR"
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, bir yıl boyunca süren KDV indiriminin Türkiye genelindeki konut satışlarına ciddi anlamda etki ettiğini belirterek KDV indiriminin sona ermesiyle konut fiyatlarında artış olabileceğine dikkat çekti.
Konut fiyatlarındaki artışlara arsa maliyetlerinin yanı sıra inşaatta kullanılan malzemelerin de etkili olduğunu hatırlatan Hamit Demir, "Çelik, demir, çimento başta olmak üzere konut üretimi için kullanılan malzemelerdeki fiyat değişikliği, ister istemez konut fiyatlarına da yansıyor. Diğer taraftan inşaatta kullanılan malzemelerin birçoğunu döviz üzerinden hesapladığımızdan dolayı dövizdeki dalgalanmalar, Merkez Bankası’nın belirlediği faiz oranı da ister istemez fiyatlar üzerinde etkileyici oluyor. Önümüzdeki dönemde bu kalemlerde yaşanan artış, şüphesiz ki konut fiyatlarını bir miktar artırabilir" ifadelerini kullandı.
"YENİ KONUT SATIŞI İSTANBUL DIŞINDA DAHA YOĞUN"
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan ise geçen yıl Eylül ayında başlatılan KDV indiriminin yanı sıra konut kredi faizlerinin yüzde 1'e düşürülmesi, kampanyalar ve harçlardaki indirimlerin inşaat sektörünün yeniden canlanmasını sağladığını dile getirdi.
Yeni konut satışlarında İstanbul ve diğer büyük illerin dışında yaşanan hareketliliğe dikkat çeken Erdoğan, "İlk el konut satışı gerçekleştirilen 15 il içinde İstanbul'daki satış artışındaki durağanlaşmaya dikkati çekmek isterim. Ankara ve İzmir’deki artışlar İstanbul'daki artışın üzerinde gerçekleşti. İlk 7 ayda, yeni konut satışı en çok Bursa, Kocaeli ve Adana'da oldu. Yani diyebiliriz ki yeni konut satışları, büyük illerin dışında da hareketli geçiyor. Bu da genel anlamda sektörümüz adına olumlu bir gelişme" şeklinde konuştu.