İmar barışı geliyor!
Türkiye'deki 26 milyona yakın binanın yüzde 60'ının devletle ihtilaflı olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışının 1 hafta içinde Meclis'e geleceğini ifade ederek elde edilen gelirin kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacağını aktardı.
Habertürk'te yer alan habere göre, tek maddelik imar düzenlemesinin Meclis'e geleceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaş kendi rızasıyla imara ve iskana aykırılığı bildirdikten sonra cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, artık devletle vatandaşın kavgası bitecek" dedi. Uygulamadan yararlanmak için 'yerlilik' kıstası aranacağını sözlerine ekleyen Özhaseki, "Gidip de Çin'den lamba, kapı kolu getireceğim diyene kredi vermeyeceğim. Bina bazlı değil de alan bazlı dönüşüm yapan belediyelere kredi vereceğiz. Vatandaşla müteahhitleri yüz göz etmeyeceğiz. Bunlar yasada yazmayacak ama inisiyatif alıp uygulayacağız" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüme yönelik 40-45 madde değişikliğini daha önce torba yasa ile getirmeyi planladıklarını belirten Özhaseki, "İmarla ilgili konuların hepsi tartışmalı, Meclis'e getirsek tartışması 15-20 gün sürecek. En azından depreme hazırlık anlamında 1 maddeyi getirip geçirmek için çalışacağım" ifadelerini kullandı.
Deprem riski nedeniyle deprem hazırlıkla ilgili düzenlemelerde ısrarcı olduklarını vurgulayan Bakan Özhaseki, "Kopkoyu bir Kuzey Anadolu Fay Hattı var. Jeoloji profesörlerinden biri hariç, hepsi 2030'a kadar ‘yüzde 100 patlar' diyor. İstanbul'daki 800 bin riskli binanın yarısı yıkılsa ne bağımsızlık kalır ne başka bir şey" şeklinde konuştu. Bakan Özhaseki son olarak yeni otopark yönetmeliği ile ilgili bazı itirazların geldiğini ve yönetmelikte bazı değişikliklere gidileceğini açıklayarak, "Makul olan sorunların hepsini tespit ettik, yeni çözümler bulduk. Ufak tefek ilaveler olacak ama ana düşüncemizde hiçbir değişiklik yok. 'Küçük parsellerde, özellikle çarşı içi parsellerde, otopark işini çözemeyiz' dediler. Yakın yerde ortak olarak bir parselde çözmeleri, komşu parselle çözmeleri, belediyelerle anlaşıp protokol yapıp tapuya şerh koymaları gibi çözüm yolları geliştirdik" ifadelerini kullandı.