İmar barışı komisyonda kabul gördü
Aralarında imar barışının da olduğu tasarılar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Yapılan görüşmeler sonrasında imar barışı komisyonda kabul edildi. Buna göre, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsata, eklerine, imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. İmar barışı kapsamında verilen Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesine veya kentsel dönüşüm çalışmasına kadar geçerli olacak.
YIKIM KARARLARINI ETKİLEYECEK
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili önceden alınmış yıkım kararı iptal edilecek. AA'nın haberine göre, yapı ruhsatı olup da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.
İmar barışı ile Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılar eğer Hazineye ait taşınmayıp üzerine inşa edilmiş ise bu taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek. Bu durum içerisinde söz konusu yapılar bakanlık tarafından rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak.
İSTANBUL BOĞAZI'NDA YOK!
Milyonlarca insanın imar sorununu ortadan kaldıracak imar barışı ile verilecek Yapı Kayıt Belgesi, söz konusu yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm çalışmalarına girmesine kadar geçerli olacak. Öte yandan yapının depreme dayanıklılığı yapı sahibinin sorumluluğunda olacak.
İmar barışı içerisinde ayrı bir tartışmaya konu olan İstanbul Boğazı'nın durumu da ele alında. Alınan karara göre, İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlarda imar barışı uygulanmayacak.