İmar barışı nedir?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, milyonlarca vatandaşın mülk sorununu çözmeyi hedefleyen imar barışını geçtiğimiz gün duyurdu. Bakan Özhaseki, tek maddelik düzenlemenin Meclis'e sunulacağını ifade ederek, "Vatandaş kendi rızasıyla imara ve iskana aykırılığı bildirdikten sonra cüzi bir ücret karşılığı kayıt altına alınacak, artık devletle vatandaşın kavgası bitecek" ifadesini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından duyurulan imar barışının detayları ise yeni yeni belli olmaya başladı. Türkiye genelinde uygulanacak sistem içinse binlerce vatandaş, "İmar barışı nedir?" sorusuna yanıt arıyor.
İMAR BARIŞI NEDİR?
İmar barışı sisteminin temelinde Hazine arazisi üzerindeki kaçak ve kat mülkiyetine geçen yapıların alım satım işlerinin yasal düzlem üzerinde yürütülmesi ve ruhsatsız yapılarda hayat süren vatandaşların mülkiyet sorunundan uzaklaştırılması yatıyor. İmar barışı sisteminden yararlanmak isteyen vatandaşlara Yapı Kayıt Belgesi verilecek.
YAPI KAYIT BELGESİ NEDİR?
İmar tapusu olmayan, yalnızca arsa tapusu olan mesken sahipleri için yapılacak düzenleme ile imar tapusu yerine geçecek Yapı Kayıt Belgesi verilecek. İmar barışı sisteminin temelini oluşturan bu belge için ücret talep edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye genelinde 20-25 milyon civarındaki bağımsız ünitenin yüzde 60'ında imar tapusu bulunmuyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bu sistemin ücreti konusunda ise ilk açıklama Bakan Özhaseki'den geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yapı kayıt belgesi ücreti için, "Vatandaşlar bu yapılarını bize bildirdikten sonra belli bir ücreti ödeyecek" ifadesini kullandı.
İMAR BARIŞI BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?
Henüz tasarı halinde olan imar barışı sistemi için belirlenen son başvuru tarihi 31 Aralık 2018 günü gösteriliyor. Sistemden yararlanmak isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden başvuruda bulunup yapı kayıt belgesi bedelini Ziraat Bankası'na yatırabilecekler.