İmar Barışında Başvuru Süresi Uzuyor mu?
Türkiye’de İmar Barışı’na söz konusu olan yaklaşık 13 milyon yapı var. Şu ana kadar 7 milyon yapı için başvuru yapıldı. 5 milyar TL tutarında bedel ödendi. Ancak bu sayı oldukça az. Fırsatı değerlendirmeyen milyonlarca yapı ve konut sahibi var. Dijital Şehircilik Zirvesi’nde konuşan Bakan Kurum, 31 Ekim’de başvuruların, 31 Aralık’ta ise ödeme sürecinin biteceğini hatırlattı. İmar Barışı’nın önemini hem vatandaş hem de devlet açısından önemini açıklayan Bakan, sözlerine şu şekilde devam etti: “İmar barışıyla biz ne elde ettik? Aslında devletin, vatandaşıyla barışıydı bu. Elektriğini, suyunu, doğalgazını bağlayamayan vatandaşımıza bina kontürlerinin de kalması kaydıyla bir kolaylaştırma, bunlar bir hak değil tabii ki. Bu noktada vatandaşımız da yoğun bir ilgi gösterdi. Talep de hala devam ediyor. 31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun talep var, bakacağız. Böyle bir talep var, bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor.”
BAŞVURULAR 7 MİLYONU AŞTI
İmar Barışı için başvurular 8 Haziran’da başlamıştı. O tarihten bu yana 7 milyon 110 bin başvuru yapıldı. Bu başvurulara karşılık olarak 4 milyar 602 milyon 210 bin liralık ödeme yapıldı. Devam eden süreçte şu ana kadar 973 bin 791 yapı kayıt belgesi verildi. 31 Aralık 2017 öncesi yapılan yapıları kapsayan uygulamada başvurular e-devlet üzerinden alınabiliyor.
PEKİ HESAP NASIL YAPILIR?
Yapı Kayıt Belgesi alınması için ödenecek bedel vatandaşın kafasındaki en büyük soru işaretlerinden bir tanesi. Bu bedel 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ve binanın yaklaşık maliyeti üzerinden hesaplanıyor.
Yapı Kayıt Belgesi’nin bedeli belirlenirken dikkate alınan parametreler ise aşağıdaki gibi:
Yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri
Yapının yaklaşık birim maliyet bedeli. Bu bedel tarımsal amaçlı basit binalar için 200TL/metrekare; 1-2 katlı binalar için 600TL/metrekare; 3-7 katlı binalar için 1000TL/metrekare; 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600TL/metrekare; lüks binalar, villalar, alışveriş merkezleri vs. binalar için 2000 TL/metrekare; Güneş Enerjisi Santrealleri için 100.000TL/MW olarak belirlenmiştir.
Hesaplamayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi sitesindeki “İmar Barışı Hesaplama Aracı” ile yapmak mümkün. Bu hesaplamada aşağıdaki 10 seçenekten birisinin seçilmesi gerekiyor.
1- Yapının tamamı için başvuru (Tamamı konuttan oluşan yapı)
2- Yapının tamamı için başvuru (Tamamı ticariden oluşan yapı)
3- Yapının tamamı için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı)
4- Konut bağımsız birim için başvuru (Tamamı konuttan oluşan yapı)
5- Ticari bağımsız birim için başvuru (Tamamı ticariden oluşan yapı)
6- Konut bağımsız birim için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı)
7- Ticari bağımsız birim için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı)
8- Güneş enerji santrali yapısında başvuruda bulunulması
9- İskele, liman ve tersane için başvurulması
10- İstinat duvarı, dolgu, spor sahası vb bina niteliğinde olmayan yapılar için başvurulması
Bu alanlardan biri seçildikten sonra ise; toplam konut alanı metrekare, toplam ticari alan metrekare, yapı sınıfı, arsa alanı, arsa birim bedeli TL/ metrekare, toplam konut bağımsız bölüm sayısı /adet, toplam ticari bağımsız bölüm sayısı/ adet doldurulması gereken parametrelerden.