İnşaat maliyetlerinde yaz döneminde normalleşme bekleniyor

10 May 2021

Bugün açıklanan inşaat maliyet endeks verilerine göre, 2021 Mart döneminde inşaat maliyet endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31.97, bir önceki aya göre ise yüzde 3.44 oranında yükseldi.

Dünya'da yer alan habere göre, demir ve çimento gibi inşaat malzemelerinde yaşanan artışın etkisiyle birlikte maliyetler arttı. Bu dönemde malzeme endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 4.89 yükselirken yıllık bazda yüzde 37.96 oranında arttı.

Mart 2021 döneminde bina inşaat maliyeti de artış gösterdi. Bina inşaat maliyeti, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31.62, bir önceki aya göre yüzde 3.18 oranında arttı.

"PANDEMİ NEDENİYLE BÜYÜK ARTIŞLAR OLDU"

Mart 2021 dönemi inşaat maliyet endeks verilerini değerlendiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, piyasada yaşanan bu büyük artışların pandemi koşulları nedeniyle oluştuğunu dile getirdi.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan bu artışın sürekli devam etmeyeceğini, Haziran ayıyla birlikte normalleşme sürecinin başlamasıyla inşaat maliyetlerinin de normale dönmesini beklediklerini ifade eden Durbakayım, "Yılın ilk aylarında açılmaların etkisiyle sektör normalleşme yolunda giderken, kapanma dönemleri piyasada satış koşullarını zorlaştırdı. İnsanlar daha düşük volümlü alımlar yapınca fiyatlar da artıyor. Geçen ay 6 bin 500 lira olan demirin tonu Mayıs'ta 7 bin TL'lere çıktı. Ancak Haziran ayı itibariyle üretim ve satış koşullarının düzelmesiyle piyasada normalleşme fiyatları da oluşacak" şeklinde konuştu.