İnşaat malzeme fiyatlarında düşüş başladı!

24 December 2021

Bu hafta başında Türk Lirası karşısında döviz kurlarında yaşanan ser fiyat düşüşleri sonrasında inşaat sektöründe gözler malzeme fiyatlarına çevrilmişti. İnşaat sektörünün 2021 yılında en büyük sorunu olarak gösterilen malzeme fiyatlarındaki artış, şantiyeleri yıl boyunca olumsuz etkiledi.

Sabah'ta yer alan habere göre, döviz kurlarındaki düşüş sonrasında demir fiyatlarında indirim yaşandı. Hafta başında tonu 14 bin 150 TL'den satılan demir fiyatı, dün 9 bin 400 TL seviyesine geriledi. Buna karşın diğer inşaat malzemelerinde beklenen fiyat indirimler henüz yaşanmadı.

"ÇİMENTOCULAR FİYATLARI GERİ ÇEKMEYİ DÜŞÜNÜYOR"

Fiyatlardaki son durumu değerlendiren KONUTDER Başkanı Altan Elmas son bir ayda büyük türbülans olduğunu söyleyerek demir fiyatlarında yaşanan düşüşü olumlu bulduklarını ifade etti.

Demir üreticilerine teşekkür ettiklerini belirten Elmas, "Demir hariç diğer kalemlerin hiçbirinde fiyatlar geri çekilmedi. Bu kalemlerin tamamında 16-18 lira bandında fiyatlama yapılarak zam yapıldı. İnce yapı kalemlerinin tamamında fiyatlar dolar bazında yüzde 30 ila 50 yüksek. Sanayicilerin bu kalemlerdeki fiyatları düşürmeye niyetli olmadıkları duyumlarını alıyoruz. Bir tek çimento üreticileri son dönemde yaptıkları zamları geri çekmeyi düşünüyorlar. Bu konuda olumlu geri dönüşler aldık" diye konuştu.

İnşaat malzeme fiyatlarının güncel fiyatlara geri gelmesi ve ona göre fiyatlamanın yapılması gerektiğinin altını çizen Elmas, "Aksi halde inşaat sektöründe üretim yavaşlar. Bu fiyatlarla konut üretmek mümkün değil. Bu da kira ve konut fiyatlarının daha hızlı artmasına neden olur" dedi.

"FAHİŞ FİYAT ARTIŞI NORMAL SEVİYELERİNE DÜŞÜRÜLMELİ"

Döviz kurlarında yaşanan düşüşlerin ekonomiye olumlu yansıdığını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Bu etkinin temel inşaat malzeme fiyatlarına da anlık olarak olumlu yansıması sağlanmalı. İç piyasalarda kur artışı ve enflasyon ile izah edilemeyen stokçuluğa ve fırsatçılığa dayalı fahiş fiyat artışları hızla normal seviyelerine düşürülmeli" şeklinde konuştu.