İnşaat malzemelerindeki fiyat artışları için ek tedbir isteniyor

31 May 2021

İnşaat sektörünün son bir buçuk yıl içerisindeki en büyük sorunları arasında gösterilen inşaat malzemelerindeki fiyat artışları, son aylarda ciddi seviyelere ulaştı. Demir fiyatlarının son bir senede yüzde 116 oranında artış gösterdiği belirtiliyor. Bu durum karşısında inşaat sektörü temsilcileri, yeni tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ediyor.

Sektörde girdi maliyetlerinde yaşanan artışlara ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, inşaat projelerine yansıyan öngörülmesi mümkün olmayan ek maliyetler sebebiyle sektörün karşılaştığı problemlerin altını çizerek salgının etkilerine ilave olarak son dönemlerde sektörün temel girdileri arasında ilk sıralarda yer alan demir-çelik ve çimento fiyatlarında yaşanan yükselişlere değindi.

"200'Ü AŞKIN İŞ KOLUNU ETKİLİYOR"

Yüksek girdi maliyeti yükselişleri konusu ve paralelinde sektörde çoğalan problemlere çözüm konusunda ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile görüşmeler yapıldığını açıklayan TMB Başkanı Eren, "Temel girdilerde öngörülmesi mümkün olmayan yüksek fiyat artışı, 200'ü aşkın iş koluyla doğrudan bağlantılı, ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektörünü zor durumda bırakmıştır. Sektörün önemli girdileri arasında yer alan inşaat demirinde son bir yılda kaydedilen yüzde 116'lık fiyat artışı ne enflasyon, ne de kur artışları ile açıklanamamaktadır" diye konuştu.

Fiyat artışları konusunda ilave önlemlerin önemine değinen Eren, pandeminin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri ve dünya piyasalarındaki gelişmeler aynı bakışla incelendiğinde, inşaat demiri fiyatlarının ilave önlem uygulanmadıkça kısa vadede olumlu şekilde değişmesinin ve belirsizliğin giderilmesinin mümkün olmayacağını dile getirdi.

"ADİL FİYAT FARKI DÜZENLEMESİ YAPILMALI"

İnşaat demiri fiyatlarının mevcut düzeyde olması durumunda ekonomik ev inşa edilmesinin mümkün olmayacağını, mevcut fiyat farkı uygulaması ile kamu yatırımı projelerinde de aksamalar yaşanabileceğini belirten Eren, "İnşaat demiri ile ilgili fiyat farkı formülünde kullanılan endeks ortaya çıkan bu beklenmedik maliyeti karşılamaya yetmemektedir. Kamu yatırımlarında piyasa şartlarını doğru bir şekilde yansıtacak endeksler kullanan, etkin ve adil bir fiyat farkı düzenlemesi yapılması gerekmektedir. Ayrıca demir çelik üreticilerinin bir nebze fedakârlık yapmaları beklenebilir" ifadelerini kullandı.