İnşaat sektörü yılın ikinci yarısında yeniden ivme kazanabilir
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Haziran ayı konut satış rakamlarında görülen büyük düşüşten sonra inşaat sektörünün içerisinde bulunduğu durum, gündemde önemli bir yer edindi. Sektör temsilcileri ise inşaat sektörünün yılın ikinci yarısında yeniden ivme kazanacağı yönünde beklenti taşıyorlar. Para Dergisi'nde yer alan haberde, sektör temsilcileri satış rakamlarını ve yılın ikinci yarısına dair beklentileri değerlendirdi.
"KONUT SEKTÖRÜ CANLANACAK"
GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, konut sektörünün talep yönü konjonktür olarak düşük olsa da önümüzdeki yılda canlılık kazanacağını belirterek, "Yıllık 900 bin adet konut satışına ulaşılmasıyla, bitmiş konut stoku bir yılda, inşa halindeki konut stoku da iki yılda eritilebilir. Yeni düzenlemelerin katkısıyla birinci el konut satışının toplam satış içinde yüzde 65'e çıkarılması gerekiyor. Önümüzdeki süreçte sektörün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması, şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, standardizasyon, mevzuat düzenlemeleri, işbirlikleri, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik ve Anadolu'ya açılma faaliyetlerine önem verilecek" diye konuştu.
Yeni dönemde daha kurumsal bir gayrimenkul sektörü hedeflediklerini belirten Yetgin, "Kamu kurumlan ve yerel yönetimlerle işbirliğini daha da geliştireceğiz. Gayrimenkul sektöründe sağlıklı büyüme için, ürün ve finansman çeşitliliği gerekiyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı fonların Türkiye'ye gelmesinin yolunu açmalıyız. 2050’de ülkemizde daha sağlıklı, daha verimli, çevre dostu projelerin ve akıllı şehirlerin hayata geçirileceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
"FAİZLERİN DÜŞMESİ GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ OLUMLU ETKİLER"
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, sektörün durumunu Türkiye ekonomisi penceresinden değerlendirdi. Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde, 2003-2004 yılında başlayan parasal genişleme sektörümüzde de pozitif etki uyandırdığını belirten Timur, "Fed ve ECB'nin bugünlerde faiz indirimine gitme sinyali vermesiyle benzer bir eğilimin olabileceği ihtimali bile gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini şimdiden etkilemeye başladı. Haziran ayı rakamlarına göre yıllık rakamlar bazında baktığımızda son bir yılın en düşük enflasyon rakamlarıyla karşı karşıyayız. Hem iç ve dış konjonktürel gelişmelere hem de parasal genişleme ihtimaline piyasa reaksiyonu olumlu olurken, dolar/TL kuru 200 günlük ortalama seviyelerine geriledi. Bu nedenle de TCMB faiz indirim ihtimali iyice artmış oldu. Dolayısıyla kurun düşmesi tüketici güven endeksine olumlu yansırken, faiz oranlarının aşağı çekilmesi de alım gücünün artması etkisiyle gayrimenkul sektörünü olumlu etkiler" ifadelerini kullandı.
"YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNİN HAREKETLİ GEÇMESİNİ UMUYORUZ"
Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik ise 2019 yılının ikinci yarısının konut dünyası adına daha hareketli geçmesini umduklarını belirterek, "Araştırmalar, 2050'de 9.7 milyarlık dünya nüfusunun üçte ikisinin kentlerde yaşayacağını, İstanbul'un 11 yıl sonra 43 dünya mega kentinden biri olarak 17 milyon nüfusa ulaşacağını gösteriyor. Konut, ulaşım, enerji ve diğer altyapı sorunlarına bağlı olarak artan kentsel nüfuslarla birlikte istihdam, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerin karşılanmasında güçlük çekileceğini öngörüyoruz. Ayrıca Amazon, Alphabet ve Facebook gibi teknoloji devlerinin de sektöre girmesiyle muazzam değişimler olacağını tahmin etmek zor değil. Sinpaş olarak, çağdaş ve kalıcı olabilmenin yolunun doğa ve insan odaklı üretimden geçtiğine inanıyoruz. Projelerimizde yeşil bir dönemi başlatmak ve var olan çevreci projelerimizi daha da geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.