İnşaat sektöründe artış trendi devam etti

16 October 2020

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından oluşturulan Hazır Beton Endeksi'nin Eylül 2020 dönemi sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Rapora göre, inşaat sektörü 4 aydır devam eden yükseliş trendini korudu.

Rapora göre, geçtiğimiz ay konut kredisi faizlerinde yükselmeyle konuta olan talebin düşmesine rağmen devam eden inşaat faaliyetleri hız kazandı. Bu dönemde beklenti düzeyi eşik değerin üzerinde kalmaya devam etti.

GÜVEN ENDEKSİ ARTTI

THBB'nin Eylül 2020 dönemi raporunda, geçen yılın aynı dönemine göre bütün endekslerde artış yakalandı. Endeksler içerisinde en büyük artışın güven endeksinde olduğu belirtildi. Yaşanan bu gelişme sonrasında önümüzdeki dönem için beklentiler artmış durumda.

"EKONOMİNİN BÜYÜMESİNDE İNŞAAT SEKTÖRÜ İTİCİ GÜÇ"

Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Eylül ayı ile birlikte 4 aydır inşaatta yaşanan gelişme yalnızca sektör için değil Türkiye ekonomisinin geneli açısından önem arz etmektedir. Temmuz ayında ilk kez konut kredisi kullananların sayısı 100 bin kişiye ulaşarak rekor kırmıştı. Buna bağlı olarak Temmuz'da 229 bin konut satışı gerçekleşirken Ağustos'ta 170 bin, Eylül'de 136 bin olmuştur. Yılın ilk dokuz ayındaki konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 34, aynı dönemdeki ipotekli konut satışları yüzde 170 artmıştır" ifadelerini kullandı.

Yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan makro konjonktür ile birlikte inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesinde halen itici güç olduğunu belirten Işık, "TÜİK tarafından 3. Çeyrek büyüme rakamları kasım sonunda açıklandığında inşaat sektörünün büyümede diğer sektörlerin açık ara önünde gittiği görülecektir. İnşaat sektörü barındırdığı potansiyeli, 200'den fazla alt sektörü ve 2 milyona yakın kişiye istihdam sağlayan ekosistemi ile her zaman olduğu gibi Türkiye ekonomisinin lokomotifidir" şeklinde konuştu.