İnşaat sektöründe Katar tehlikesi
Katar ile körfez ülkeleri arasında patlak veren krizin sürmesi halinde özellikle inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor.
Türkiye'nin Katar krizinde Katar'dan yana tavır takınması, özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracat oranlarında düşüşü doğurdu. Dünya Gazetesi'nden Mehmet Filoğlu'nun haberine göre, Suudi Arabistan'a ihracat yüzde 36, BAE'ye ise yüzde 20 geriledi. İş dünyası tarafından krizin çözüme ulaşmadığı takdirde ilerleyen zamanlarda sıkıntılar doğabileceği bildirilirken, krizden en çok inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün etkileneceği öngörülüyor.
Türk müteahhitler ise yaşanan düşüş karşısında hükümete bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün konuyla ilgili olarak, Katar krizinin etkilerinin incelendiğini, en kısa sürede Bakan Zeybekçi'ye bir rapor sunacaklarını belirtti.
Katar karşıtı ülkelere ihracatta gerileme görülürken Katar'a olan ihracat rakamları yüzde 49.2 arttı. İş dünyası, yine de bu gelişme karşısında tedirginlik yaşıyor. Öte yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, körfez ülkelerinde yaşanan düşüşü sıcak havaya ve Ramazan ayına bağladı. Büyükekşi, Katar karşıtı ülkelerden herhangi bir şikayet almadıklarını ve yaşanan krizin Türk ihracatçılarına etkisinin olup olmadığını önümüzdeki aylarda anlayabileceklerini söyledi.
Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir de Katar karşıtı ülkelerden Türkiye'ye özel bir boykot olmadığını ve yaşanan düşüşün genel durumla alakalı olduğunun altını çizdi. Cevahir, ''Ülkeler arası ilişkiler büyük çaplı yatırımlara etki eder ama günlük işler olduğu gibi devam eder. Siyasi gidişat yeni yatırımları etkileyecektir.'' şeklinde konuştu.
MÜTEAHHİTLERDEN HÜKÜMETE RAPOR
Katar krizinin Türkiye'deki en büyük yansıması inşaat sektörüne olacağı belirtiliyor. Zira sektörün ihracatta önemli kısmı Katar karşıtı ülkelerin yer aldığı pazarı kapsıyor. Bu sebepten ötürü gelişmeleri endişe ile takip eden müteahhitler, hükümete bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Türk Müteahhitler Başkanı Mithat Yenigün, özellikle inşaat sektöründe siyaset ve ekonominin içe içe geçtiği bir ortam olduğunu belirterek, ''Türkiye uzun yıllardır bölgede tarafsız bir politika uyguluyordu. Ancak Katar konusunda, oradaki askeri üssün de etkisiyle, taraf haline geldik. Ticari ilişkilerde kısa vadede bir sorun görünmese de uzun vadede orada devam eden ve potansiyel işlerde kayıp yaşayabiliriz.'' ifadelerini kullandı.
Katar krizinin inşaat sektörüne etkisini araştırdıklarını dile getiren Yenigün, bu durumla ilgili yakın zamanda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye bir rapor sunacaklarını da söyledi.
İNŞAAT MALZEMESİ SEKTÖRÜNÜN DE GÖZÜ ORTADOĞU'DA
Katar ile körfez ülkeleri arasında başlayan siyasi krizin inşaat malzemesi sektörünü de etkileyeceği düşünülüyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı raporda da Katar krizi öne çıkmış durumda. Krizin sürmesi durumunda Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatının olumsuz yönde etkileneceğinin altı çizilen raporda, krizin kısa sürede son bulmayacağı öngörüldü. Ayrıca Katar karşıtı ülkelerin Türkiye'den ithalatlarını azaltabileceği belirtildi.
KATAR KARŞITI ÜLKELERİN PAYI YÜZDE 18