İnşaat Sektöründe Korkutan Rakam!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş güvenliği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bakan Çelik, “İnşaata kafana göre iskele yapamazsın. 1650 inşaatı durdurduk. Düzeltenlerin mührü kaldırıldı. 500’ü hâlâ mühürlü. İnşaatların yüzde 85’inde iş güvenliği standartlarına uyulmuyor” dedi.
Meclis’e sunulan İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Kanun Tasarısı konusunda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de iş güvenliğine ilişkin problemlerde mevzuat eksikliğinden çok iş yapma anlayışına ilişkin sıkıntılar bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’de sadece ölümlü kazaların ardından iş güvenliğinin konuşulduğuna dikkat çeken Çelik, işverenle birlikte işçiye de yükümlülükler getirilmesi gerektiğini, söz konusu tasarının da bunlara cevap vermeyi hedeflediğini ifade etti.
YAZILI UYARIDA KEYFİ UYGULAMA OLMAYACAK
Türkiye’de güvenliğe dayalı çalışma anlayışının bulunmadığını, bunun sorgulanması gerektiğini kaydeden Bakan Çelik, “Yasal sıkıntı yok. İş anlayışı sıkıntısı var. Bu bir farkındalık meselesi. İnşaata kafana göre iskele yapamazsın, kurallara uygun yapmak zorundasın” diye konuştu.
Türkiye’deki devam eden inşaatlar için “Vahim bir durum var. İnşaatların yüzde 85’inde iş güvenliği standartlarına uyulmuyor” diyen Bakan Çelik, şöyle konuştu:
“Son iki ayda 5 büyük ilimizde 2 bine yakın inşaat denetledik. Bunların 1650’sini inşaat güvenliği standartlarına uymadığı için mühürleyerek durdurduk. Daha sonra işleri devam etsin diye bunların büyük bölümü standartları yerine getirerek mühürü kaldırttı. 500 inşaat ise standartları yerine getirmemeye devam ettiği için iki aydır mühürlü. Bunlar arasında büyük projeler de var”
[caption id="attachment_40952" align="alignnone" width="808"] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik[/caption]
EDİRNE'DEKİ PATLAMA
Edirne’de mühürlenen ocakta çalışmaya devam eden ve sigara içerken metan gazı patlamasıyla hayatını kaybeden baba oğulu hatırlatan Bakan Çelik, “İş yapma anlayışımızı değiştirmemiz lazım. Söz konusu tasarı işverenlere de ciddi sorumluluk yüklüyor. Standartları dikkate almadan çalışmaya devam eden işverene 3 yıl hapis cezası getiriyoruz. Bu ceza paraya da çevrilemeyecek. Daha önce düzenlemeler vardı ama ceza odaklı değildi. Modern ceza anlayışını uygulamamız gerekiyor” diye konuştu.
İŞÇİ STANDARTLARA UYMUYORSA...
Tasarıda 4857 sayılı Yasa’nın 25’inci Madde’sine göndermeler yapıldığına da dikkat çeken Çelik, işçinin sorumluluğu açısından da müeyyideler getirdiklerini, standartlara uyması konusunda ‘yazılı olarak hatırlatma’ ifadesine de bu kapsamda yer verdiklerini söyledi. Çelik, “İşveren işçiyi yazılı olarak ikaz edecek. Yine de işçi uymuyorsa sözleşmesi sona erebilecek. Keyfi uygulama olmayacak. İşçiye de sorumluluk yüklemeyi hedefleyen bir madde bu. İşçi de standartlara uymuyorsa karşılığı olacağını bilmeli” diye konuştu.
KOMİSYONDA TARTIŞILIR
Ölümlü iş kazası yaşanan işletmeye, yargı kararıyla işveren kusurunun tespiti halinde 2 yıl ihale yasağı uygulanmasının madenlerle sınırlanmasına değinen Bakan Çelik, tasarının komisyonda tartışılacağını orada inşaatlar da dahil konunun tekrar ele alınacağını ifade etti.
''EN UFAK BİR EKSİK KALMADI''
Habertürk'te yer alan habere göre; Çelik, “Çok net şekilde söyleyebilirim ki Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı anlamında en ufak bir eksiği kalmamıştır” dedi.