İnşaat sektöründe yükseliş Ekim ayında da sürdü

11 November 2020

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından her ay oluşturulan ve sektörün son durumunu ortaya sunan Hazır Beton Endeksi'nin Ekim 2020 raporu yayınlandı. Rapora göre, sektörün yükselişi Ekim ayında da devam etti.

Söz konusu rapora göre, Ekim ayında yaşanan hareketlilik ile inşaat sektörünün yükseliş trendi 5 aydır devam ediyor. Bu dönemde konut satışlarındaki yavaşlamaya rağmen inşaat faaliyetlerinin hızlandığı kaydedildi.

ENDEKSLERDE GERİLEME

Ekim ayında güven endeksi ve beklenti endeksinde düşüş görüldü. Temmuz ayından Ekim ayına kadar yükseliş gösteren beklenti endeksi, konut kredisi faizlerindeki artış ve kurdaki dalgalanmalar nedeniyle gerileme gösterdi. Güven endeksi de uzun aradan sonra negatife döndü.

Buna karşın endekslerde görülen negatifliğin aylık bazda olduğu belirtildi. İki endeks de geçen yılın aynı dönemine göre pozitif tablo gösterdi.

"SEKTÖR YILI POZİTİF KAPATABİLİR"

Hazır Beton Endeksi Ekim 2020 sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, "Yükselen faiz, kredi yavaşlaması, talepteki durağanlık, ABD seçimleri sonrasında Türkiye-ABD ilişkilerindeki yeni gelişmeler, pandemiye yönelik alınacak tedbirler ile birlikte yılın son 2 ayında ekonomik faaliyette yavaşlama beklenmektedir. PMI yani Satın Alma Yöneticileri Endeksi ve kapasite kullanım oranlarındaki son rakamlar bu yavaşlamanın başladığını ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün de bu gelişmelerden bağımsız bir hareket sergilemesi beklenemez. Ancak ekim ayı THBB Hazır Beton Endeksi rakamları inşaat sektörünün yılı, tüm ekonomik zorluklara rağmen pozitif tarafta kapatacağına işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.

2020 yılının 3'üncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin büyümeye uygun makro konjonktürü içerisinde inşaat sektörünün de ciddi bir atılım gösterdiğine dikkat çeken Işık, "Ekim ayı sonuçları inşaatın son çeyrekte de potansiyelini ortaya koyacağını ve ekonominin büyümesinde kendinden beklenenin üstüne çıkacağını bize söylemektedir" diye konuştu.