“İnşaat sektörüne kalıcı çözüm gerekli”

20 September 2017

Hükümet tarafından ekonominin hızlanmasını ve devamlılığının sağlanması için bazı tedbirler hayata geçirildi. Vatandaş ve üreticiler tarafından yakından takip edilen bu tedbirlerin ülke ekonomisi içinde de yansımaları görüldü. Beyaz eşya ve mobilyanın yanı sıra gayrimenkul sektörü de “vergi ve harç indirimini” kapsayan tedbirler paketinden olumlu etkiler yarattı. Yılın ilk çeyreğinde başlayan teşvikler bu ay sonunda bitecek ve vergi oranları önceki seviyesine geri dönecek. Bu gelişmeler ülke gündemlerinden birini oluştururken, gayrimenkul sektörünün temsilcileri “kalıcı çözüm” üretilmesi gerektiğini belirtiyor.

“GEÇİCİ TEDAVİ ETKİSİNİ GÖSTERİNCE DE DEVAM ETMELİ”

Konuyla ilgili görüş bildiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Biz durursak, 250 sektörün işleri bozulur. Özellikle orta ve altı eğitim grubuna ciddi istihdam sağlıyoruz. Bütün bunları dikkate alırsak, gayrimenkul sektörünün önemi daha iyi anlaşılır. Vergi ve tapu harçlarında yapılan indirimi şöyle görüyorum; hastaya geçici tedavi uyguluyorsunuz. İlaç etkisini gösterince kesmeye başlıyorsunuz. Madem bu çözüm oldu, o zaman bu noktada kalıcı düzenlemelere ihtiyaç var. Özellikle faiz tarafında da hükümet ve bankaların, ellerinden gelen çabayı göstereceklerini bekliyoruz. Alım yapmak için konut fiyatlarının düşmesini ve faiz oranlarının çok gerilemesini beklemek de doğru değil. Çünkü arsa stokumuz çok sınırlı, gittikçe de daralıyor ve bunun değeri her geçen gün artıyor. Bir şekilde insanların da kendi bütçelerine uygun konutu bulup almasını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ESKİ KONUTLARIN ELDEN GEÇMESİ GEREKİYOR”

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Dr. Feyzullah Yetgin de “İstanbul’daki, Erzurum’daki, İzmir’deki projelerimizi çok önemsiyoruz. Son dönemde depremlerin arttığını görüyoruz, eski konut stokunun bir an önce elden geçirilmesi gerekiyor. Sadece İstanbul son 5 yılda 1 milyon göç aldı. Bu bile konut ihtiyacının ne kadar fazla olduğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

EKİM AYINDA ESKİ KDV ORANLARINA DÖNÜLECEK

Teşvikler kapsamında KDV oranı yüzde 1-yüzde 8 bandına indirilmiş, damga vergisi kaldırılmış, tapu harcı yüzde 4’ten 3’e düşürülerek hem üretici hem de tüketiciye fayda sağlanması amaçlanmıştı. Ekim ayında 150 metrekare üzerindeki konutlarda yeniden yüzde 18 KDV uygulamasına geri dönülecek.