"İnşaatta değişim yeni başlıyor"
Türkiye'de inşaat sektöründe son 33 yılda büyük bir değişimin yaşandığını ancak asıl değişimin yeni başladığını ifade eden GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, sektörün durumunu ve geleceğini değerlendirdi.
Sabah'ta yer alan habere göre, geçmiş yıllarda ortaya çıkan çarpık kentleşmenin bugün çözülmesi gereken sorunlar arasında olduğunu belirten Yetgin, "1950'den sonra Türkiye'de kooperatiflerin etkili olduğu bir dönem yaşandı. Yeni konutlar kooperatifleşmeyle geldi. 80'li yıllarda hayatımıza giren yazlık ev kavramı çok popüler oldu. 1999 depreminden sonra başlayan kentsel dönüşüm çalışması 2005 yılında sonuçlarını verdi" ifadelerini kullandı.
2011 Van depreminden sonra afet riski altındaki yapıların dönüşümü için Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun çıkarıldığını hatırlatan Yetgin, "İmar planları ve yönetmelikler yenilendi. Bugün geldiğimiz noktada, dijitalleşmenin de etkisiyle gayrimenkul sektöründe tarihin en hızlı değişimini yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki inşaat dünyasında değişimin yeni başladığı düşüncesini paylaşan Yetgin, "Özellikle yeni dönemde üzerinde durduğumuz en önemli konular arasında; sektörün şeffaflaşması, kurumsallaşması, etik kodların belirlenmesi, gayrimenkul finansmanında çeşitlilik gibi önemli başlıklar yer alıyor. Bunların hayata geçmesiyle daha kurumsal bir gayrimenkul sektörü görmek istiyoruz" şeklinde konuştu. İstanbul'daki faaliyetler hakkında da görüş bildiren Yetgin, "İstanbul'un finansal bir merkez olması için yapılan çalışmaların somutlaşması ve altyapı projeleri bu ilgiyi artırıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin, dünyada varlığını daha çok hissettirmesinde, gayrimenkulün etkisi büyük olacaktır" ifadelerini kullandı.