İnternetteki emlak ilanlarında 'kaparo' dolandırıcılığına dikkat!
Son yıllarda satılık veya kiralık gayrimenkullerin ilan ve takip süreci genellikle internet siteleri aracılığıyla yürütülüyor. Durum böyle olunca internet üzerinden dolandırıcılık girişimleri de arttı. Özellikle son dönemlerde artan sahte ilanlar üzerinden talep edilen kaparo ücretine karşı uzmanlardan uyarılar geliyor.
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, internet portallarında verilen sahte ilanlara değinerek, "Dolandırıcılar gerek başka ilanlardaki resimleri kopyalayarak, gerekse de orijinal resimleri gerçek sahiplerinden isteyerek piyasadan çok daha düşük fiyatlarla ilanlar giriyorlar. Hiçbir düzenlemeye ve kontrole tabi olmayan portallar üzerinden ise bu sahte ilanlar yayına alınıyor. Arayan vatandaşlara ise taşınmazın taliplisinin çok olduğu, kaparo gönderilmezse başkasına satılabileceği ya da kiraya verilebileceği yalanları ile paralar toplanıyor. Daha sonra da bu kişilere bir daha ulaşılamıyor" şeklinde konuştu.
Son olarak İzmir'de yaşanan dolandırıcılık olayını aktaran Akdoğan, "Başkasına ait arsayı değerinin çok altında bir fiyatla internet üzerinden satışa çıkaran kimliği belirsiz kişi sadece on saatte yirmi beş kişiden binlerce lira kaparo alarak kayıplara karışmış. Bu konunun benzeri neredeyse her gün kiralık dairelerde de yaşanıyor. Gerek eşyalı gerekse de boş daire ilanları verilerek kaparolar alınıyor lakin bu kişilere tekrar ulaşılamıyor. Aslında bu şekilde ucuz verilen, hafta sonu ve yeni girilen, yeni üyelik açmış olan ilanlardan uzak durulmalı. Mutlaka bir emlak profesyoneline danışılmalı" ifadelerini kullandı.
"BAZI KONTROL ŞARTLARI GETİRİLMELİ"
Bu tür dolandırıcılık girişimlerinin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak bazı düzenlemeler ile çözülebileceğine değinen TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan "Sahibinden girilen ilanlar için bazı kontrol şartları getirilmeli. Örneğin ilanı veren gerçekten taşınmazın maliki midir bu kontrol web tapu portal entegrasyonu ile sağlanabilir. Ayrıca ilan veren kişilerin ad, soyad, kimlik bilgileri e-devlet sistemi ile entegre hale getirilebilir. Telefon numarası ve sahipliğine ilişkin operatörler ile kontrol sistemleri geliştirilebilir. Sabit numara zorunlulukları getirilebilir" diye konuştu.
YETKİ BELGESİ ÖNERİSİ
Emlak faaliyetlerinde yetki belgeli emlak işletmelerini tercih ederek olası mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini belirten Akdoğan, "Bu işletmeler tüm süreçleri baştan sona kontrol ederek işlemlere aracılık ediyorlar. Tapu örneğini, varsa vekaletini yetkilendirme sözleşmesi çerçevesinde iş sahiplerinden alıyorlar. İmarından, takyidatına, vergi borcundan, değerine kadar tüm kontrolleri yapıyorlar. Tüketicilere tavsiyemize hayatlarındaki en önemli kararı verirken, emlak işletmelerine danışmadan karar vermemeleridir" ifadelerini kullandı.