İstanbul’a bin 500 Kişilik ‘Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri’ geliyor
İstanbul’a bin 500 kişi kapasiteli Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri inşa ediliyor. Toplam 150 dönüm alan üzerinde hayata geçirilecek olan projede yeşil alan ise inşaat alanının 5 katı olarak tasarlanıyor. Arnavutköy Yassıören’de konumlanan Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri’nde rehabilitasyon merkezi, zihinsel engelli birimi, psikiyatrik tanı birimi, servis birimleri, yoğun bakım, gözlem birimi, yatağa bağımlı birimi, sağlıklı erkek ve kadın birimleri, nostaljik köy kahvesinden oluşacak. Proje, özellikle dezavantajlı vatandaşların sosyal hayata kazandırabilecekleri ve mesleki rehabilitasyon yapılacak Ergoterapi birimleriyle de hizmet verecek.
Amfi tiyatro, uluslararası sağlık sempozyumlarının ve mesleki gelişim eğitimlerinin yapılabileceği bin kişilik konferans salonuna da sahip olacak olan yerleşkede, 500 yatak kapasiteli otel de inşa edilecek.
Proje hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, projenin 4 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Darülaceze'nin bir versiyonunun Avrupa ve Anadolu Yakası'nda olmak üzere iki büyük sosyal hizmet şehri kurulması talimatıyla başladığını söyledi.
Öncelikle alanla ilgili araştırmalara başladıklarını ve Avrupa Yakası'nda 500 dönümlük bir yer bulduklarını ancak eğim nedeniyle bu işe uygun olmadığını aktaran Cebeci, "Düz ve mera olan arazilerin Hazine arazisi olması lazım ki Darülaceze bunlara sahip olabilsin. Yoksa parayla satın almaya kalktığınız zaman İstanbul'da bu tip yerleri almaya bütçe yetmez" diye konuştu.
Merayı önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına aktardıklarını ardından Hazine'nin kullanım hakkını 49 yıllığına Darülaceze'ye verdiğini belirten Cebeci, "Darülaceze, Kızılay ve Yeşilay statüsüne geçerek bu yeri almış oldu. Anadolu Yakası'nda da Akfırat taraflarında böyle 500 dönüme yakın bir yer belirledik. Cumhurbaşkanımız bize bu yerleri bulmamızı emrettikten sonra yerlerin hem ana arterlere hem de havaalanlarına yakın olmasını istedi. Arnavutköy Yassıören'deki bu yer hem 3. havaalanına hem Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne yakın” ifadelerini kullandı.
BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Projenin imar planını İBB Meclisinin de onayladığını belirten Cebeci, Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri’nde en az bin kişinin çalışacağını kaydetti. Projenin yaklaşık 70-80 milyon dolar yatırımla hayata geçirileceğinin altını çizen Cebeci, proje kapsamında otel, semavi dinlerin ibadethanesi, havuz, gölet, atölyeler, sanat alanları, rehabilite merkezlerinin yer alacağını söyledi.
Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri projesinin yüzde 50’sinin tamamlandığını aktaran Cebeci, Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri hayata geçtiği zaman Okmeydanı'ndaki Darülaceze'nin de hizmete devam edeceğini duyurdu.
Cebeci, "Okmeydanı'ndaki binamızın taşınmasıyla ilgili verilmiş bir karar yok. Burası bir tarihi mekân olarak hizmetine devam edecek. Şu anda 3 bine yakın bekleyen var. Biz Darülaceze'nin daha geniş kitlelerce tanınmasını istiyoruz. Ortalama ayda 7 binin üzerinde buraya ziyaretçimiz de geliyor" şeklinde konuştu.