İstanbul'da 130 bin yapıda dönüşüm sürüyor

15 December 2021

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da düzenlenen MIPIM 2022 tanıtım toplantısında yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

AA'nın aktardığı habere göre, kentsel dönüşümle alakalı 2012 yılından bu yana 1.7 milyon konutun dönüşümünü tamamladıklarını belirten Bakan Kurum, "2 senedir pandemi süreci olmasına rağmen sahada yatırım değeri 110 milyar lira olan 330 bin dönüşüm ve sosyal konutumuzun inşasını sürdürüyoruz. İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında 130 bin bağımsız birimde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Elazığ'da ve İzmir'de cumhuriyet tarihinin en kapsamlı dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Giresun, Kastamonu, Rize, Artvin, Antalya ve Muğla'da dönüşüm çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bugün tam 44 ilimizde, 79 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz" diye konuştu.

Kentsel dönüşümde sağlanan desteklerden bahseden Bakan Kurum, "Kredi destekleriyle alakalı kentsel dönüşümde 200 bin liraya kadar bankalar faiz desteği veriyordu. Faiz desteğimizi 200 bin liranın daha da üzerine çıkarmak suretiyle adımlarımızı atacağız. Hem İstanbul'umuzu hem de 81 ilimizi depreme hazır hale getirecek, belediye ve özel sektörümüzle birlikte bu süreci yürütüyor olacağız" ifadelerini kullandı.

"YEŞİL KALKINMAYI YÖNETEN ÜLKEYİZ"

İklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili önemli noktalara değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Türkiye'yi bekleyen 2 hedef var. Birincisi, 2053'te net sıfır emisyon hedefi, diğeri ise yeşil kalkınma hedefi. Ben bu ifadeyi çok önemsiyorum. Yeşil kalkınma devrimiyle, artık çevrecilik, şehircilik, tarım, ticaret, sanayi ve hatta sanata kadar tüm kavramlar radikal bir şekilde kabuk değiştirecek, dönüşecek. Bugün baktığımızda 17 bakanlığımız, koordinasyonunu da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak bizim yürüttüğümüz, tüm kamu kurumlarımızın içinde yer aldığı, önümüzdeki süreçte STK'lerin, üniversitelerin katkı sağlayacağı, orta ve uzun vadeli kalkınma plan ve programlarını, yeşil kalkınma plan devriminin gerektirdiği şekilde hazırlamaya gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin yeşil kalkınmaya maruz kalan değil, bu dönemi yönlendiren, yöneten, liderlik eden bir ülke olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, "Yeşil kalkınma devrimi sadece ulusal anlamda bizi değil, tüm bölgemizi hareketlendirecek. Baktığımızda ticaretimizin yüzde 50'den fazlasını AB'ye yapıyoruz. Onlar da oyunun kurallarını şimdiden koymuş durumdalar. Onlar da 2030'da emisyonlarını yüzde 50 azaltacaklar, 2050'de net sıfır emisyon hedefine erişeceklerini vadediyorlar. Artık tüm dünya ticaretini yeşil dönüşüm üzerinden yapıyor. Artık bizim de inşaatlarımızda kullanacağımız, suların dönüşümü olsun, atık suların yeniden arıtılarak bahçe sularında kullanılması olsun, binalarımızdaki enerji verimliliğinin en yüksek seviyelerde değerlendirildiği, fabrikalarımızın yeşil fabrika anlayışıyla yapıldığı, iklim dostu şehirler anlayışıyla mimarinin yönetildiği bir sürece giriyoruz" ifadelerini kullandı.