İstanbul'da 4.6 milyon kişi yaşlı konutlarda oturuyor

15 June 2020

Dün Bingöl'de 5,7 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra Türkiye genelindeki yapı stokunun olası büyük depremlere karşı durumu gündeme geldi. Özellikle 16 yaş ve üstü yapıların fazlalığı büyük şehirlerde dikkat çeken seviyede gözüküyor.

AA'nın aktardığı habere göre, Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, dernekleri tarafından hazırlanan Türkiye'nin GSMH'sinin büyük bölümünü oluşturan 6 ildeki konutların risk ve yaş durumunu inceleyen araştırmaya dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin nüfus yoğunluğu yüksek kentlerinden İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli'nde toplamda 33 milyon 46 bin kişinin yaşadığını, bu rakamın ülke nüfusunun yüzde 40,2'sine denk geldiğini ifade eden Türkkan, bu 6 şehirdeki konutların ise ülke toplamından yüzde 41 pay aldığını ifade etti.

Yapılan araştırmada 6 şehir arasında 0-4 yaş arasındaki konut oranının en yüksek olduğu illerde yüzde 57,02 ile başı Kocaeli'nin çektiğini, bu şehri yüzde 52,5 ile Bursa ve yüzde 47,66 ile Antalya'nın izlediğini aktaran Türkkan, bu oranın İstanbul'da yüzde 45,92 ve Ankara'da yüzde 37,27 olduğunu ifade etti.

ESKİ KONUTLAR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Söz konusu 6 kent arasında 16 ve üstü yaşa sahip konutların en yoğun bulunduğu kentin yüzde 34,15 ile İzmir olduğunu belirten DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, kentte 1,4 milyon kişinin bu konutlarda yaşadığını ifade ederek, "Ankara'da ise 1,7 milyon kişi, sayısı 547 bin adedi bulan konutlarda oturuyor. Araştırmaya göre en çarpıcı sonuç, İstanbul'da karşımıza çıkıyor. Kentte 16 ve üstü yaşa sahip konut oranı yüzde 30,67. Sayısı 1 milyon 387 bin adedi bulan bu eski konutlarda 4 milyon 576 bin kişi yaşıyor. Bu çok çarpıcı bir rakam... Bursa'da yapımının üzerinden 16 ve daha uzun süre geçmiş konut oranı yüzde 21,86, Antalya'da ise yüzde 13,17. Bu 6 kentte toplamda 9,1 milyon kişi, 16 ve üzeri yaşa sahip konutlarda oturuyor" şeklinde konuştu.

"RİSKLİ BİNALAR GÜÇLENDİRİLEREK KURTARILIR"

Deprem gerçeğine karşı riskli yapıların en az yarısının güçlendirilerek kurtarılabileceğinden bahseden Sinan Türkkan, "Ülke genelinde 3,5 milyon, İstanbul'da 1 milyon adet riskli konut güçlendirilerek kurtarılabilir. Aslında tüm binalar güçlendirmeyle kurtarılabilir ancak bazıları o kadar kötü ki güçlendirme maliyeti yıkıp yeniden yapmaktan daha yüksek çıkabilir. Kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılardan hiçbir farkı kalmaz. Bu konutlar, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40'ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebilir" ifadelerini kullandı.