İstanbul'da 66 bin riskli bina tespit edildi
Kartal'da çöken bina sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde Türkiye genelinde başlatılan riskli bina tespit çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar çerçevesinde megakent İstanbul'da 66 bin riskli binanın tespit edildiği bildirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İstanbul'da tespit edilen 66 bin riskli bina içerisinde 325 bine yakın bağımsız bölüm olduğunu belirten Gürgen, "2012'den bu yana 325 bin hane halkı kendi binasını dönüştürmek üzere lisanslı kuruluşlara müracaat edip tespitlerini yaptırdı ve bu binalar şu anda yıkım süreci içerisinde. 325 bin aslında normal ölçekte büyük bir rakam. Yaklaşık 1 milyon 250 bin nüfusa karşılık gelebilecek bir rakam. Anadolu kenti büyüklüğündeki bir yerin İstanbul'da bu kanun çerçevesinde kendi kendine dönüştüğünü görebiliyoruz. İstanbul'daki nüfusu, bina sayısı ve yapı stokunu düşündüğümüzde aslında daha kat edecek çok yolumuz var" şeklinde konuştu.
YÜZDE 10'LUK BÖLÜM DÖNÜŞÜME GİRDİ
İstanbul'da genel olarak yüzde 10'luk bölümün şu ana kadar kentsel dönüşüme girdiğini belirten Vedad Gürgen, "Sadece 2012'den bu yana dönüşüm projeleri yok. Belediye kanunları, imar planlarıyla da birçok dönüşüm projesi var. Hem belediyeler eliyle hem bakanlık marifetiyle hem de vatandaşın kendisinin teşviklerle dönüştürdüğü projelerle biz daha işin başındayız. Yüzde 20'lerdeyiz desek abartı olmaz. Daha da hızlandırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KONTROL ETTİRİN UYARISI
Riskli yapı şüphesi taşıyan binaların mutlaka kontrol ettirilmesi gerektiğine değinen Gürgen, "Evinin hangi koşullarda olduğunu, kullanımlardan zarar görüp görmediğini, binasının çürüyüp çürümediğini en iyi kendileri bilir. Şüpheli olanlar, ne olur kontrol ettirsin. Bir an önce risk yapı tespitini yapıp dönüşümü gerçekleştirsinler" dedi.