İstanbul'da 790 bin bina risk altında!
İstanbul'da olası büyük depreme karşı hazırlık çalışmaları kentsel dönüşümle sürdürülürken hâli hazırda bulunan riskli bina sayısı yüksek seviyelerde bulunmaya devam ediyor.
Beklenen depreme karşı hazırlıklarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle bir rapor oluşturdu. Raporda, "İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi" ile megakentte riskli bina sayısı ortaya konuldu.
99 YILINDAN ÖNCE YAPILAN BİNALAR BÜYÜK RİSK
İstanbul'un tüm ilçelerine yönelik yapılan çalışmalarda bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ile geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edildi.
Rapora göre, Sultanbeyli ilçesinde 45 bin, Büyükçekmece'de 9 bin, Fatih'te 15 bin, Kağıthane'de 2 bin, Bağcılar'da 10 bin, Silivri'de 9 bin, Esenler'de 5 bin yapıda orta ve üstü hasar oluşması bekleniyor.
İstanbul'da 1999 Marmara Depremi öncesinde yapılan 790 bin binanın olduğu belirtildi. Bu binaların olası depreme karşı büyük risk altında olduğu düşünülüyor. Rapora göre, Bahçelievler'de yüzde 83'ü, Bayrampaşa'da yüzde 91'i, Beykoz'da üçte ikisi, Güngören'de yüzde 90'ı, Şişli'de yüzde 92'si 20 yaş ve üzeri binalardan oluşuyor.
"GÜÇLENDİRME ŞART"
İstanbul'da riskli bina sayısı ele alındığında kentsel dönüşüm çalışmalarının yanında bina güçlendirme çalışmalarının da gündeme alınması gerektiği ifade ediliyor.
Türkiye genelinde 40 yaşı geçen binaların tamamının teker teker yıkılarak yeniden inşa edilmesinin maddi ve manevi olarak uzun bir süreç gerektirdiğinden bahseden Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, "Aktif fay hattında bulunan ülkemizde, İBB tarafından hazırlanan rapor kapsamında belirtilen rakamlar ne yazık ki şaşırtıcı değil. Bu tablo karşısında yönergelere uyumlu yeni binalar inşa edilirken, riskli binalar da yapısal güçlendirme çalışmaları ile kurtarılabilir. Binayı yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha kısa sürede tamamlanan yapısal güçlendirme çalışmaları sayesinde riskli binalar, yıkıp yeniden yapma maliyetinin yüzde 40'ına veya daha düşük bir rakama güçlendirilebilir" şeklinde konuştu.
İstanbul'daki konutlarda riskin dikkate değer olduğunu belirten Tarmur, "Eski yöntemlerde, mühendislik hizmeti alınmaksızın yapılmış veya eski yönetmeliklerin günümüz yönetmelik şartlarını sağlamamasından dolayı; binalarda deprem performans tespiti çalışması yapılmalı ve binaların olası depremde sergileyecekleri davranışları ortaya çıkarılmalıdır. Eski binalardan yapısal güçlendirmeye uygun olanlarının tespit edilerek güçlendirilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.