İstanbul'da asbest tehlikesi ortaya çıktı!
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kanserojen maddeler listesinde yer alan asbest, binaların yapımında kullanılan bir madde olarak biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün asbesti kanserojen riskli maddeler arasına almasından sonra gelişmiş ülkelerde 1986 yılından itibaren ev yapımında bu malzemenin kullanımının yasaklandığı biliniyor. Türkiye'de ise 2010 yılından itibaren asbest kullanımı yasaklandı. Ancak bu tarihten önce yapılan binalarda asbestli malzemeler kullanıldığı biliniyor.
Asbest gerçeğinin ortaya çıkmasından sonra binaların yıkımından önce mutlaka denetimden geçmesi gerekiyor. Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konu hakkında bu sene bir çalışma başlattı. Bakanlığın çalışması kapsamında 'Yıkım işlemleri ile hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkların kontrolü yönetmeliği' adlı bir taslak Nisan 2017'de Bakanlığın sitesinde yayınladı. Ancak yürütülen bu taslak yürürlüğe girmedi asbest kontrolü belediyelerin denetimine bırakıldı.
39 İLÇELİ İSTANBUL'DA SADECE 7 BELEDİYE!
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) hazırladığı rapora göre, İstanbul'da sadece 7 belediye yıkım öncesinde 'Asbest Envanter Raporu' istediği ortaya çıktı. 39 ilçeye sahip İstanbul'da yalnızca Beşiktaş, Şişli, Maltepe, Tuzla, Bağcılar, Kadıköy ve Ataşehir belediyeleri bu önemli raporu talep ediyor.
Ortaya çıkan skandalla ilgili bir açıklama yapan TMMOB'den Cevahir Efe Akçelik, "Çimento ürünleri, iç-dış cephe ve tavan kaplama, çeşitli contalar, tavan/taban döşemelerinde yapıştırıcılar, eternit levhalar, plasterler, çatı malzemeleri, borular, akustik tavan yapımı, macun ve birçok üründe asbestten yararlanılmıştır. İstanbul'da 7 belediyenin verilerine bakarsak yıkımı gerçekleştirilen binaların yaklaşık yüzde 25'inde asbestli malzemeye rastlanıldığı görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Cafer Fidan ise yıkım öncesi bir binada asbest tespitinin yapılmasının ve sökülmesinin bir hafta sürdüğünün altını çizerek, "Firmaların çoğu İstanbul ve büyük şehirlerde. Anadolu'da asbest sökümü yapacak çok az firma bulunuyor. Asbest insan sağlığını ciddi olarak olumsuz etkilediği için bina yıkımı, fabrikaların bakım ve onarımı ile evlerin tadilatından önce asbest envanteri yapılmalı" şeklinde konuştu.
Kaynak: Hürriyet