İstanbul'da birçok ilçe deprem tehlikesi taşıyor

16 August 2020

Megakent İstanbul'un yanı sıra fay hattı üzerinde yer alan birçok şehirde deprem korkusu yaşanıyor. 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 21. yıldönümünde, olası büyük depreme karşı hazırlıklar gündeme geldi.

DHA'da yer alan habere göre, İstanbul'da beklenen deprem üzerine konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, önlemleri hızla almanın önemine değinerek, "Büyük depremler her zaman olmaz ama Kuzey Anadolu Fay Hattı, Türkiye için önemli bir fay hattıdır. Bu hat üzerinde doğudan batıya kayarak belli zamanlarda büyük depremler olmuştur, olmaya da devam edecektir. Şu anda kayma batıya doğru devam ediyor. Büyük İstanbul depremini bekliyoruz, 21 yıl geçti ama hala hazırlıklı değiliz. Yeterli hazırlıkları yapmadık, zaman azaldı. Artık İstanbul depreminin ayak seslerini duyuyorum. Bir an önce depremi afet olmaktan çıkarmalıyız. Deprem sel, heyelan gibi doğa olayıdır. Ciddi önlemler alırsak afet olmaktan çıkarırız" diye konuştu.

RİSKLİ BÖLGELER

Olası depreme karşı İstanbul'daki riskli ilçelere değinen Prof. Dr. Altan, Adalar ile Silivri arasında kıyı şeridi bulunan ilçelerin risk altında olduğunun altını çizerek, "Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Beşiktaş bu ilçelerden bazıları. Zemin ne kadar sağlam olursa olsun eski yapı stoku çok. Kentsel dönüşüm doğru bir karar ve hızlıca doğru bir şekilde tamamlanmalıdır" diye konuştu.

İMAR PLANINDA DEPREM DÜZENLEMESİ

Yer altında önlem alma imkanlarının olmadığını ancak yer üstünde önlem alabileceklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Şehirleri, imar planlarını, inşa edilen konutları, göç hareketini deprem gibi afet risklerine göre planlamalıyız. Türkiye'nin her bölgesinde orta büyüklükte bir deprem olabilir, ona göre hareket etmek lazım. Depreme dayanıklı yapı yaparken malzemelerin kalitesine dikkat etmeliyiz. Konutun yapılacağı zeminin etüt raporlarına bakmalıyız" ifadelerini kullandı.