İstanbul'da tüm binalar taranacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Deprem Seferberlik Eylem Planı çerçevesinde 'Risk Analiz Çalışması Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi' çalışması başlattı. Bu çalışmada İstanbul'daki tüm binalar taranacak ve depreme karşı dayanıklılığı belirlenecek.
Şehirdeki 1 milyon 200 bin binanın 3 sene içerisinde taranması hedefleniyor. Çalışmalar ilk etapta Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayacak.
Risk Analiz Çalışması Hızlı Tarama Yöntemleri Projesi tanıtım toplantısı bugün Avcılar'da düzenlendi. Tanıtım toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avcılar Belediyesi Başkanı Turan Hançerli, Silivri Belediyesi Başkanı Volkan Yılmaz, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Taygun Kahraman katıldı.
"DEPREM MİLLİ BİR SEFERBERLİKTİR"
Törende gerçekleştirdiği konuşmada depremi hep milli bir seferberlik şeklinde tanımladığını, böyle de tanımlamaya devam edeceğini ifade eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu işin kurumu, partisi yoktur. Arkadaşlarım, yanılmıyorsam 160 milyar lira civarında bir depremin bedeliyle ilgili bir tahminde bulundular. Teknik tahminleri fazla iyimser buluyorum açıkçası. Tabii ki canın bedeli yok zaten. Dile getirmek istemiyorum. On binlerce desem çok acın bir rakam. Ama daha fazlasını da demek zorunda olduğumu düşünüyorum İstanbul’un mevcut durumunda. 50-60 bin binanın -daire demiyorum- ciddi anlamda yıkım tehdidi altında olmasını buraya yazdığınızda, ‘On binlerce’ demenin yetmeyeceği bir riskle karşı karşıyayız. Ve ‘100 milyarlarca lira’ diyerek aslında buradaki bedeli tamamlamak istiyorum. İstanbul depreminin bir Türkiye meselesi olduğunu, hatta Avrupa’da katıldığımı toplantılarda bir dünya meselesi olduğunun altını çizerek dile getirdim" şeklinde konuştu.
ÜÇ AŞAMALI MODEL
İstanbul'da deprem tehlikesine karşı çözümün gerekiyorsa güçlendirme, yenilenme; mümkünse kentsel dönüşüm modeliyle yapılabilme arayışlarını üç aşamalı olarak gözden geçirmek gerektiğinden bahseden İBB Başkanı İmamoğlu, "Yenilemenin kolayca finansman modeliyle çok uygun olan semtler var. Devreye o girecek. İnsanlar hiçbir başka arayışa motive edilmeyecek. Bir yerde plan mevzusu var ise hangi parti, hangi görüşe sahip, hangi binada kimin oturduğunu nereden biliyorsunuz? Bunun kapalı kapılar ardında tartışılmasını asla istemiyorum. Bu tür uygulamalar, değişiklikler, statüler, genelgeler, yönetmelikler meclis kararlarının olduğu her yeri naklen yayınlayın. Buradaki konuşmalarımızın naklen yayınlanması gibi. Bugün iki siyasi partinin iki ilçe başkanı konuştu ve aynı şeyleri söylediler. Kim kusur işliyorsa, vatandaşa hesap versin. Bu üç aşamalı İstanbul’un bu riskten kurtulma modelini mutlaka hayata geçirme zorunluluğumuz var. 99 depremini yaşadığımızda sanki yeni bir şeymiş gibi öğrendik. Demek ki hissedilmeden anlaşılmıyor" ifadelerini kullandı.