İstanbul'da yarım kalan inşaatlar tespit edilecek
Kağıthane'de geçtiğimiz günlerde çöken bina sonrası İstanbul'un riskli alanları bir kez daha gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanan olaydan sonra harekete geçerek tüm ilçelerde yarım kalan inşaat çalışmalarını ve riskli görünen istinat duvarlarının tespit çalışmalarına başladı.
Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, tespit çalışmaları hem Bakanlık yetkilileri tarafından hem de ilçe belediyelerin yetkilileri tarafından yürütülecek.
RİSK HARİTASI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tüm Türkiye'de riskli yapıları tespit etme çalışmaları devam ediyor. Bakanlık tarafından 81 ile gönderilen genelgede, 'En riskli alanların 3 ay içerisinde Bakanlığa bildirilmesi gerektiği' talep edilmişti.
Genelgede belirtilen 3 aylık süre Mayıs ayının sonunda son bulacak. Yapılan çalışmalardan sonra Türkiye'nin risk haritası ortaya çıkarılacak ve yılda 300 bin, önümüzdeki 5 yılda ise 1,5 milyon konutun kentsel dönüşüme alınması hedefleniyor.
İSTİNAT DUVARLARI NEDEN ÇÖKÜYOR?
Son yıllarda özellikle büyük kentlerde görülmeye başlanan istinat duvarlarının çöküşü, büyük risk doğurmaya başladı. "İstinat duvarı neden çöker?" sorusunu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe yanıtladı. İstinat duvarının bir yapı olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Gökçe, "Zemine ve gelecek yüke göre bir proje hazırlanır ve ona göre inşa edilir. Bir de istinat duvarlarının altını boşaltmamak lazım. Biz nasıl ayaklarımız havada duramazsak, altı kazılan istinat duvarları da dayanamaz, çöker. Diğer bir önemli nokta da bakımı. İstinat duvarlarının arkasındaki suyu boşaltmak, suyu dışarıya çıkaracak sistemi kurmak lazım. Doğru projelendirilen istinat duvarı çökmez. Duyduğumuz olayların sebebi bakımsızlık, ihmal ve denetimsizlik. Kağıthane’den önce Sütlüce’de ve birçok bölgede bunu yaşadık" ifadelerini kullandı.