İstimlak Nedir?
İstimlak nedir sorusunun yanıtını haberimizde görebilirsiniz...
İstimlak nedir?
İstimlak özel kişiler ait gayrimenkullerin kamu yararı amacıyla devlet ya da kamu tüzel kişilerince kendi mülkiyetini geçmesidir. Kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde gerçekleşen istimlakta mülkiyetin parası peşin olarak ödeniyor.
Kamulaştırma ile aynı anlamı taşıyan İstimlak 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu çervesinde yapılır. Belediyelerin yapacağı İstimlak işlemlerinin neler olacağı, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu, 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belirlenmiştir.
Kanun çerçevesinde Belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler kamu yararı olduğu takdirde istimlak bedelini peşin olarak ödeyerek gayrimenkülü kendi mülkiyetine alabilirler. Belediyelerin istimlak yapabilmesi için imar planında gayrimenkulün park, yol, metro, tramvay, alt ve üst geçit, otopark, mezarlık gibi kamu hizmetine tahsisli olması gerekiyor.
Özel kanunlarla ön görülen olağanüstü durumlarda (halkın sağlığını ve güvenliğini tehdit altında tutan taşınmazlar gibi) ise 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanunun 27. maddesi uygulanır. Buna göre İstimlak kararı Bakanlar Kurulu'ndan alınır.
İstimlak Durumu Nasıl Öğrenilir?
Gayrimenkulünüzün istimlak durumunu öğrenmek için İstimlak Müdürlüğü'ne şahsen tapu senediniz ile başvurup öğrenmeniz mümkün. Gayrimenkulünüzü açık adresi, pafta, ada ve parsel numarasını belirten bir dilekçe ile de başvurabilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz ilçe belediyenizin İmar Müdürlüğü'nden de öğrenebilirsiniz.