İzmir'de depremzedelerin kiralık ev arayışı başladı

05 November 2020

Geçtiğimiz hafta İzmir'in birçok ilçesini etkileyen deprem sonrasında evleri hasar alan vatandaşlar, yeni ev arayışına girdi. Şehirde birçok alanda hasar tespit çalışmaları ise devam ediyor.

İzmir'de depremden sonra bazı fırsatçıların ev kiralarında artışa gittiği yönünde iddialar öne sürülmüştü. Emlakçılar odası, kira fiyatlarında artışların olmadığı konusunda görüş bildirdi. Yine de özellikle sosyal medyada bazı fırsatçıların kiralarda fahiş artışlar yaptığı belirtiliyor. Yetkililer, ekran görüntüsü ile bu fırsatçıların şikayet edilmesi konusunda uyarıda bulundu.

DASK ÖDEMELERİ BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, deprem sonrasında İzmir'de Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ödemelerinin başladığı bilgisini aktardı.

Türkiye genelinde 10 milyon olan zorunlu deprem sigortalısının 635 binin İzmir'de yer aldığını belirten Bakan Kurum, "Ege Bölgesi'ndeki sigorta oranı yüzde 58 seviyelerine ulaşmış durumda. Depremden sonra DASK başvuruları 14 ilden 11 bin 300 hasar ihbarı alınmış durumda. Bu ihbarlardan 10 bin 300'ü İzmir'den geldi" diye konuştu.

DASK hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Bakan Kurum, " En geç bir ay içinde tüm DASK hasarlarının tespitleri yapılıp vatandaşlarımıza ödemeleri yapılmak üzere çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir. Bugün itibarıyla 153 vatandaşımıza 6,3 milyon liralık DASK ödemesi yapılmış, hesaplarına yatırılmıştır. Koordinasyonun daha hızlı ilerlemesi açısından da hasarın yoğun olduğu Rıza Bey Apartmanı kenarında mobil ofisimizi kuruyor olacağız. Vatandaşlarımız DASK'la ilgili her türlü sorunlarını bu ofise iletebilirler" şeklinde konuştu.

Hasar tespit çalışmalarından son bilgileri de aktaran Bakan Kurum, "Bugün itibarıyla 34 bin 72 binada 210 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Ağır hasarlı, acil ve yıkılacak bina sayımız 231, 3 bin 924 bağımsız bölümden oluşuyor. 1834 az hasarlı, 251 orta hasarlı binamız var. Bu çerçevede 12 binamızın yıkımlarını tamamladık" ifadelerini kullandı.