Kaçak yapılar uydudan görüntülenecek

10 March 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imara aykırı şekilde yapılacak yapılara karşı sistemli bir çalışma başlattı. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın aktardığı habere göre, başlatılan çalışmalar neticesinde imara aykırı şekilde inşa edilen yapılar uydudan görüntülenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çarpık kentleşmeyle mücadele çalışmaları kapsamında 3 boyutlu şehir modeli üzerine çalışmalar yaptığı ve konuyla ilgili Tapu Kadastro Müdürlüğü'nü görevlendirdiği öğrenildi. Öte yandan yeni sistemin yerel yönetimlerin imar planı hazırladığı aşamada da kullanılacağı belirtildi.

YENİ SİSTEMİN DETAYLARI

Türkiye genelinde çarpık kentleşmenin önüne geçme adına teknolojiyi de içerisine alan yeni sitemin başlangıcında kameralı uçaklarla uçuşlar yapılıp yapı alanları fotoğraflandıracak. Elde edilen veriler ışığında haritalar oluşturulacak ve bunların 3 boyutlu hale getirilmesi adına çalışmalar yapılacak. Sonrasında ise binaların mimari projeleri sayısallaştırılarak binayla entegre edilecek. Tüm bu işlemlerden sonra, 'Tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alanı ne kadardır, üzerinde bir tahkikat var mıdır?' gibi sorular kolay bir şekilde yanıt bulacak.

İLLER BANKASI ARACIĞIYLA KREDİ DESTEĞİ

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde katıldığı toplantıda açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm çalışmaları yürütüleceğini belirten Bakan Kurum, İller Bankası aracılığıyla yüzde 50’ye kadar kredi desteği sağlanacağını da ifade etti.

Zeytinburnu'nda yürütülecek dönüşüm çalışmalarında eski mahalle kültürünün yaşatacaklarını belirten Bakan Kurum, "Başkanımızın sizin yerinize geldiğinde emsalin 1’den 1.50’ye çıkarmak istediğini söyledi. Ben Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak o 1.50 emsali veriyorum. Bunu verirken de yüksek kat yok. Zemin artı dördü beşi geçmeyecek şekilde yapacağız. Mahalle kültürünü yaşatacağız. Az katlı yapacağız. O çerçevede siz müteahhitle mi yaparsınız nasıl istiyorsanız öyle dönüşün. O planı getirecek, biz de onaylayacağız" şeklinde konuştu.