Kanal İstanbul ile Boğaz trafiğindeki aksamaların önüne geçilecek

09 November 2019

İstanbul'da düzenlenen bir sempozyuma katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, burada "Ulaşım politikaları açısından İstanbul" konulu bir konuşma yaptı.

İstanbul'da yapılan ulaşım yatırımlarını değerlendiren Bakan Turhan, "İstanbul'un ulaşım altyapısına 78 milyar 876 milyon lirası Yap, İşlet, Devret (YİD) kapsamında olmak üzere toplam 133 milyar 131 milyon lira yatırım yaptık. Bu yatırımların içinde İstanbul Havalimanı var. İstanbul Havalimanı, kamu bütçesinden tek kuruş para harcanmadan yapılan bir yatırımdır" şeklinde konuştu.

KANAL İSTANBUL PROJESİ NEDEN YAPILIYOR?

Sabah'ın aktardığı habere göre, sempozyumdaki konuşmasında Kanal İstanbul projesinin neden gerekli olduğunu da aktaran Bakan Turhan, İstanbul Boğazı'nın uluslararası deniz trafiğine hizmet eden bir su yolu olduğunu belirterek, "İstanbul Boğazı uzun zamandır deniz trafiğinde S.O.S veriyor. Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında boğazdan günde 40 bin yük gemisi geçti. Boğazın güvenli bir şekilde hizmet verebilmesi bu rakam maksimum 25 bin. Karadeniz ve Marmara'da gemiler boğazı geçmek için 2 gün bekliyor. Gemilerin beklemesi para demek. Geminin büyüklüğüne göre bir günün maliyeti 100 bin dolarla 400 bin dolar arasında değişiyor. Hizmet aksıyor, dünyada zenginlik giderek doğuya kayıyor. Orta Asya zenginleşiyor. Ortadoğu'nun zenginliği zaten vardı şu anda bir yıkım içerisinde yapılacak. Çin uzakta kaldı, çok hızlı büyüdü, gelişiyor. Dünyanın atölyesi halinde, üretiyor bu mallar pazarlara taşınacak" ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul projesinde ilk 3 yılda 5 adet koridor belirlendiğini açıklayan Turhan, "1 tanesine karar verdik. İşletim ve yapım maliyetleri düşük, çevreye duyarlı en uygun proje olarak bir taneye karar verdik, bunu yapacağız. ÇED raporuna yönelik eleştiriler ise, bu eleştiriler her projede vardır. Biz milletimiz için kötü bir şey yapmayız. Onun hayrına be varsa onu yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.