Kanal İstanbul projesinin detayları belli oluyor

15 October 2017

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul projesinin temel atma tarihi için tarih vermesinin ardından projede çalışmalar yoğunlaştı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yürüttüğü etüt çalışmalarında belirli bir aşamaya gelindiği kaydedildi. Projede 2018 yılının ikinci döneminde ihale yapılması bekleniyor.

Star'da yer alan habere göre, Kanal İstanbul projesinde 162 zemin sondajından önemli bir bölümünün tamamlandığı öğrenildi. Ayrıca Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi'ndeki su hidrodinamiği ve akış rejimleri incelenerek Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine dair çalışmalar da yürütülüyor. Çalışmaların ardından fizibilite raporu hazırlanacak.

Yİ VEYA YİD MODELİ

2018 yılında ihalesinin yapılmasıyla sürecin daha da hızlanacağı Kanal İstanbul projesinde işletim yönetmeliği için iki model düşünülüyor. Bunlar, 'Yap İşlet' (Yİ Modeli) veya 'Yap İşlet Devret' (YİD Modeli). Projede bu iki modelden birinin tercih edilmesi bekleniyor.

43 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA, 600 METRE GENİŞLİĞİNDE

Kanal İstanbul projesinin teknik detayları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Kanal, Karadeniz ve Marmara Denizi arasında 43 kilometre uzunluğunda olacak. Marmara Küçükçekmece Gölü'nde son bulması planlanan kanalın girişi için de Karadeniz'de 3. Havalimanı'nın batısı düşünülüyor.

Uzunluğu 43 kilometre olması planlanan Kanal İstanbul projesinde genişliğin gemi büyüklüğüne göre 500 ile 600 metre olması düşünülüyor.