Kanal İstanbul'da 'kişiye özel imar çalışması' iddialarına yalanlama

15 July 2020

Projelendirme ve ihale çalışmalarının sürdüğü Kanal İstanbul projesinde tartışmalar da sürüyor. Projede, Bakanlık tarafından onaylanan imar planlarıyla ilgili gündeme gelen kişiye özel imar çalışması iddialarına yalanlama geldi.

AA'da yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesinde "İstanbul ili Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı" değişikliği ile buna uygun olarak hazırlanan imar planlarının 7 etabından 3'ünü onayladığını hatırlatarak, "Kanal İstanbul Projesi'nin imar planlarında kişiler üzerinden hareket edilerek kimseye rant amaçlı plan kararı üretilmemiştir. Aksine Kanal İstanbul imar planları, zemin+3, zemin+4 yapılaşma koşullarında yatay mimarinin gerçekleştirilmesini, mahalle kültürümüzü yaşatan yerleşme alanlarının oluşturulmasını temin etmek üzere hazırlanmış ve onaylanmıştır" şeklinde konuştu.

YÜZDE 52'Sİ YEŞİL ALAN

Projede planlama alanın yüzde 52'sini yeşil alanın oluşturduğunun altını çizen Bakan Kurum, yürüyüş ve bisiklet yolları ile ekolojik koridorların Kanal İstanbul Projesi'nin önemli bir parçası olacağını, bunların çevre düzeni ve imar planlarında açık bir şekilde kayıt altına alındığını ifade etti.

"HERHANGİ BİR KİŞİYE AYRICALIK SAĞLANMAYACAKTIR"

Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili bazı çevreler tarafından plan notları çarpıtılarak yalanlarla dolu çirkin bir kampanyanın oluşturulmak istendiğini üzülerek gördüklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kanal İstanbul Projesi'nin planlama alanlarında kişiye özel bir imar çalışması geçmişte yapılmadığı gibi bugün de bundan sonra da yapılmayacaktır. Aynı şekilde herhangi bir kişiye, kuruma ayrıcalık sağlanmamıştır, sağlanmayacaktır. İstanbul'u, unuttuğu çevre sorunları ile dolu ve hizmetten uzak günlere döndürenler, yalan ve iftira dolu bu haberlere sarılarak gündem değiştirmeye çalışmaktadırlar" şeklinde konuştu.