Kanal İstanbul'da yapılaşma alanları açıklandı

04 January 2020

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, son haftaların ana gündem konularından olan Kanal İstanbul projesine dair yeni açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul'un model testlerinin Fransa'da yapıldığı bilgisini paylaşan Bakan Turhan, "Sağında ve solunda 150’şer metre boyunca yapılaşma olmayacak. İnsanların deniz havası alacağı, yaşam alanları olacak" diye konuştu.

DEPREM TEHLİKESİ İNCELENDİ

NTV'nin aktardığı habere göre, Kanal İstanbul projesinin ÇED sürecinde 200 uzmanla çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Bakan Turhan, "Şu andaki boğaz, dünyanın en tehlikeli su yoludur. Aynı sorun ve sıkıntılarla karşılaşılmaması için her türlü incelemeyi yaptık. Model testleri, Fransa’da dünyanın en büyük hidrolik laboratuvarında yapıldı. Yapı, nasıl bir davranış sergileyecek, özellikle denizdeki su hareketi için bunu yaptık. Bunu depreme tabi tuttuk. Bir deprem etkisi altında davranışları nasıl olacak, tsunami de dahil. Malum bir oksijen sorunu var. Denizdeki, üstten 20 metre kalınlıktaki su tabakasında 1 metreküp suda 6 miligram aktif oksijen olması gerekiyor. Bunları test ettik. Marmara ile Karadeniz arasında, boğazdaki suyun hareket hızı 2.2 metre/saniye. Testlerde, bizim kanalımızda 2.1 metre/saniye olarak ölçtük. Bir miktar düşük çıktı ama çok fark yok. Oksijen hareketine çok fazla etkisi olmuyor" ifadelerini kullandı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi çerçevesinde Kanal İstanbul'un etkisi olmayacağını belirten Bakan Turhan, "Dışişleri ve Adalet Bakanlığındaki uzmanlarla da oturduk konuştuk. Dışişleri Bakanlığı, ‘Kanaldan geçeceksin diye hiçbir uluslararası ticari aracı zorlayamazsınız’ dedi. İstanbul Boğazı, tabi su yoludur. Zorlayamayız, ama kuralları biz koyarız. Hükümranlık hakkı bizimdir Kanal İstanbul'un etkisi olmayacağını belirten" şeklinde konuştu.