Kanal İstanbul'un ÇED raporu yayınlandı

23 December 2019

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin sürdüğü Kanal İstanbul projesinde çalışmalar son noktaya geldi. Hazırlanan raporun yeterli bulunmasından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu kamuoyu ile paylaştı. Kanal İstanbul'un nihai ÇED raporu, 10 gün boyunca askıda kalarak görüş ve öneriler alınacak.

Kanal İstanbul projesinin 7 yılda tamamlanması planlanıyor. Projenin yatırım bedeli ise 75 milyar TL olarak görüldü.

4 İLÇEDEN GEÇECEK

İstanbul Avrupa yakasında yer alacak Kanal İstanbul projesi; Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçecek. Yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda olması planlanan proje, 20.75 metre derinliğinde olacak. Kanal İstanbul'da kazı işlemlerinin 4 yılda tamamlanması planlanıyor. Projenin ÇED raporunda toplam hafriyat miktarı yaklaşık 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp şeklinde olduğu belirtildi. Bunun 1 milyar 79 milyon 252 bin metreküpünü kara kazısı, 76 milyon 416 bin metreküpünü ise deniz ve göl taraması oluşturacak. Kanal boyunca karada yapılması planlanan yaklaşık olarak 1,1 milyar metreküplük kazının 800 milyon metreküplük bölümü Karadeniz'e bağlanılan kesimde olacak.

DİĞER PROJELERE ENTEGRE OLACAK

Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu göre, dev proje Marmara ve Karadeniz Konteyner Limanları, Küçükçekmece Yat Limanı ile entegre olacak. Ayrıca Karadeniz kıyısında rekreasyon ve lojistik alanları için toplamda 54 milyon 605 bin 865 metrekare dolgu yapılacak ve bu alanlara da ulaşım sağlanacak.

EKOLOJİK YAPI ETKİLENECEK Mİ?

Kanal İstanbul projesi için yapılan tartışmalarda bölgenin ekolojik yapısının olumsuz etkileneceği uzmanlar tarafından dile getiriliyordu. Projenin ÇED raporunda bu bölüm için, "Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir. Küçükçekmece Gölü, proje sahasında tür çeşitliliği bakımından en zengin alandır. Hem kışlayan türler, hem üreyen türler hem de göç sırasında konaklayan türler için çevresinde ve su gövdesinde elverişli alanlar oluşturmaktadır. Bu alanların kaybedilmesi sonucunda bazı kritik önemde türlerin üreme ve kışlama popülasyonları etkilenecektir. Bunları önlemek amacıyla Küçükçekmece Gölü’nün bir kısmının sedde ile ayrılarak mevcut hali ile korunması ve Altınşehir’deki sazlık alana benzer bir habitatın muhafaza edilen göl alanı içerisinde oluşturulması önerilmektedir" ifadeleri kullanıldı.