Kendi Enerjisini Üreten İlk Üniversite!
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), Türkiye’de yenilenebilir enerji üreten ilk üniversite oldu.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz üniversitenin Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bina çatısında kurulu 196 KWP gücünde ve fotovoltaik teknolojiyi kullanan güneş enerji santrali bulunduğunu ve santralin ürettiği enerjinin öncelikle öz tüketimde kullanıldığını belirtti.
Rektör Yılmaz, öz tüketim karşılandıktan sonra ortaya çıkan ihtiyaç fazlasının ise şebekeye iletildiğini belirterek, “Üretim fazlamız 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik' kapsamında belirlenmiş olan ücret ile Gaziantep’te hizmet veren elektrik dağıtım şirketine satılmaktadır. Santralin durumu ve üretim değerleri internet üzerinden anlık takip edilebilmekte ve her ay KALİTTO (Kalyoncu İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi) tarafından rapor halinde sunulmaktadır. Sekiz aydır devrede olan güneş enerji santrali, ürettiği yaklaşık 292.260 KWH yeşil enerji ile, 170 tonun üzerinde CO² salımını engellemiştir” dedi.
Yılmaz, “Lisanssız üreticiler için1 MW’ye kadar santral kurulumu izni verilmektedir. Üniversitemiz, kalan kapasitesini de kullanmak adına, ofisimiz KALİTTO tarafından resmi işlemleri tamamlamış ve yeni santral izinlerini alınmıştır. Bunun sonucunda, üniversitemiz arazisinde belirlenen 16.000 m²’lik alan üzerine kurulacak “Güneş Tarlası” ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin enerji tüketiminin tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecektir” şeklinde konuştu.
İHA