Kentsel Dönüşüm Kapsamında 200 Birim Yıkılacak

02 April 2015

Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı şehir olan İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 200 birim yıkılıp tekrardan inşa edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul’un risk haritasını güncelledi. Beşiktaş, Etiler de risk haritasında. Bu yıl 200 bin birim tasfiye edileceği, kira yardımlarının da artırılacağı açıklandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün temeli olarak görülen riskli alanlara yönelik çalışmalarını sürdürürken, İstanbul’un risk haritası da güncellendi. Bu yıl yaklaşık 200 bin bölüm alanın yıkılması planlanırken, riskli alanlara yeni bölgeler de eklendi, sayı 170’e ulaştı.

YENİ RİSK HARİTASI

İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, “İstanbul İli Riskli Rezerv Alanları Dağılım Haritası”nı elden geçirirken, riskli yerler ile kentsel dönüşüm yapılacak alanların bilançosu da yinelendi. İlçe ilçe çıkarılan riskli alanlar içinde Beşiktaş, Bağcılar, Beyoğlu, Esenler, Kadıköy, Pendik, Etiler, Üsküdar da yer alıyor. Bu yılın sonuna kadar 200 bin bağımsız bölümün yapıma yönelik olarak tasfiye edileceğini belirten yetkililer, kira yardımlarının da artırılacağını bildirdi.

250 MİLYONLUK KİRA YARDIMI

Çevre Bakanlığı, kentsel dönüşümün temeli olarak görülen 150 riskli alana 20 yeni bölge daha ekledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçen yıl yaklaşık 130 bin adet birimin risk tespitinin yapıldığını belirterek, risk tespiti yapılanlardan 12 binin yıkıldığını anımsattı. Bugüne kadar belirlenen riskli alanlarda 390 bini aşkın bağımsız birim bulunurken bu da yaklaşık 1 milyon kişiyi kapsıyor. Geçen yıl yaklaşık 80 bin başvuru yapıldı ve 250 milyon liranın üzerinde kira yardımı yapıldı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İstanbul ve çevresinde devam eden kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü de, riskli rezerv alanlara yönelik çalışmalarını güncelliyor. Her bir ilçeye yönelik ayrıntılı dönüşüm projeleri hazırlanıyor. İlçe ve mahalle bazında belirlenen haritada riskli bölgelerin büyük bölümü Avrupa yakasında bulunuyor. Yeniden yapılandırılan bölgelerde oturanların bu süre içinde taşınacağı rezerv bölgeler de genişliyor. Başakşehir, Arnavutköy gibi yeni yerleşim alanlarına yenileri ekleniyor.

‘ACİLSE BELEDİYE YAPABİLİR’

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre; kentsel dönüşüm projelerine ilişkin çalışmalar Meclis gündemine de taşındı. Çevre Bakanı Güllüce, riskli yapı tespitinin öncelikle maliklerin talebine istinaden lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlarca yapıldığını söyledi. Bakan Güllüce, “Riskli yapıların tespiti ile ilgili olarak 81 il valiliği ve bütün belediyelere gönderilen 2013 tarihli yazıda, ‘tespit edilmesi aciliyet gerektiren riskli yapıların tespitinin yapı maliklerince yaptırılabileceği gibi idarelerce maliklerin tasarrufu beklenilmeden de yapılabileceği’ belirtiliyor. Buna göre aciliyet gerektiren durumlarda belediyelerce resen riskli yapı tespiti yapılması mümkün” dedi.