Kentsel Dönüşüm Konut Fiyatlarını 50 Kat Arttırdı
İstanbul'un en merkezi bölgelerinden biri olan Beyoğlu'nda yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte bölgedeki konut fiyatları 50 kat arttı.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyoğlu kentsel dönüşüm çalışmalarının 2005 yılından beri gerçekleştiğini, bu alanda yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi.
Demircan, 2004'te, Tarlabaşı'nda yıkılmaya yüz tutmuş yapıları koordine etme konusunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat talimat verdiğini aktardı. Bu talimat sonrası bir yasa hazırlığı yapıldığını, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'un uygulamaya konulduğunu belirten Demircan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile çalışacak bu yasayla kentsel dönüşümün startının verildiğini anlattı.
TARLABAŞI 360 PROJESİ
"Beyoğlu'nda 3 ana noktada kentsel dönüşüm yaptık, yapıyoruz veya yapmaya hazırlanıyoruz" diyen Demircan, bunlardan ilkinin tarihi sit bölgesindeki Tarlabaşı 360 projesi olduğunu bildirdi.
TARLABAŞI 360 PROJESİNİN TÜM DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN
Tarlabaşı 360 projesinde 278 bina ve bunların 500'e yakın hak sahibi olduğunu belirten Demircan, kat karşılığı modeli önerdikleri maliklerden yüzde 70'i ile anlaşma, kalanlar için de kanunu işleterek kamulaştırma yaptıklarını bildirdi.
''ÖNCEDEN 50 BİN LİRA OLAN DAİRELER ŞİMDİ 4 MİLYON LİRADAN ALICI BULUYOR''
Demircan, "Yüzde 30 ile mahkeme yoluyla anlaştık. Kamuoyu şunu bilsin ki hak sahibi olup da hakkı elinden alınan hiç kimse olmadı, olamaz da" ifadesini kullandı.
Projenin getirdiği değer artışına da değinen Demircan, şöyle devam etti:
"Bu projenin Tarlabaşı'na katkısı en az 50 kat oldu. Tarlabaşı umutsuz bir vakaydı. Tarlabaşı'nın yüzde 5'lik kısmında dönüşüm yapıyoruz. Buranın bütünü üzerinden konuştuğumuzda, öncesi ve sonrası arasındaki farkı görmek lazım. Proje öncesi burada bir bina 50-100 bin liraya satılırken bugün 4-5 milyon liraya alıcı bulabiliyor. Ben dönüşüm alanı içindeki değil, dışındaki projeden bahsediyorum. Bu proje bölgede büyük bir beklenti yarattı. Şu an biz vazgeçsek buradaki insanlar vazgeçmez. Proje süresince buradaki birçok bina da kendi içinde dönüşümünü yaptı. Proje bitince Tarlabaşı tarihi silüetini de yitirmeyecek"
Demircan, Tarlabaşı'nda projenin devam ettiği bölgede ilgili firmaya uzlaşma ofisi açtırdıklarını belirterek, bu konuda kendilerinden emin olduklarına ve hiçbir hak sahibini mağdur etmediklerine vurgu yaptı.