"Kentsel dönüşümde daha hızlı hareket etmeliyiz"
Bir deprem ülkesi olan Türkiye'de bu bakımdan kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmaları büyük önem taşıyor. Türkiye genelinde riskli yapılara yönelik uygulanan dönüşüm çalışmaları sürerken riskli yapı fazlalığı ise endişe uyandırıyor.
AA'nın aktardığı habere göre, Kandilli Rasathanesi ve deprem tehlikesi hakkında konuşan BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, rasathanenin ilk kuruluş hedefinin deprem değil, meteoroloji olduğuna dikkat çekerek 1895 yılının ardından deprem araştırmalarına da start verildiğini aktardı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün dünya genelinde önemli bir marka olduğunun altını çizen Özener; teknoloji, bilimsel araştırma ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde de öneme sahip bir merkez olduklarını dile getirdi.
"BİLİM İNSANLARI OLARAK İNSANLARI UYARIYORUZ"
Türkiye'de deprem gerçeğiyle yaşanmak zorunda olunduğunun altını çizen BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu yüzden vatandaş deprem konusunda bilinçli olacak ve afete hazırlık eğitimi alacak. Bizim yapmamız gereken en önemli konu kentsel dönüşüm. Deprem güvenliği olmayan binaları dönüştürerek, sağlam binalarda oturmamız lazım" şeklinde konuştu.
Dönüşüm çalışmalarının önemine değinen Özener, "Kentsel dönüşüm konusunda belirlenen hedefler var ve bu hedef doğrultusunda ilerlemeliyiz. Biz, bilim insanları olarak insanları uyarıyoruz bir deprem gerçeği var bu gerçeği bilerek yaşamalıyız. Kentsel dönüşüm konusunda daha hızlı hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Depremin ardından yardım çalışmaları konusunda da Türkiye'nin önemli ölçüde yol aldığını belirten Özener, bu planlarda sık sık güncellemeler yapıldığını da sözlerine ekledi.