Kentsel Dönüşüme harcanan para 6.5 milyar lirayı geçti

07 July 2018

Topraklarının yüze 66’sı deprem kuşağında bulunan Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri tüm hızla devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mustafa Öztürk’ün açıkladığı son verilere göre, bugüne kadar ülkenin dört bir yanında yapılan projelere harcanan toplam para 6 milyar 689 milyon liraya ulaşmış durumda.

Türkiye’de bilhassa 2000 yıllından önce inşa edilen, çarpık, niteliksiz ve plansız yapıların, büyük bir risk oluşturduğunu belirten Öztürk, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak için yaklaşık 5 yıl önce, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki kanunu çıkardıklarını ve başlattıkları kentsel dönüşüm hareketiyle, ülkedeki sorunlu kentleşmeyi ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.

53 FARKLI ŞEHİRDE ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Kentsel dönüşüm faaliyetleri çerçevesinde toplam 53 farklı ilde, 229 riski alanda çalışmalara başladıklarını ifade eden Öztürk, bu bağlamda yaklaşık 12 bin 500 metrekarelik bir alan içerisinde 656 bin riskli yapı tespit ettiklerini ve bu yapılardan 501 bininin yıkım çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. İleriki süreçlerde 579 bin riskli yapının daha kentsel dönüşüm kapsamına alınacağını belirten Öztürk, şimdiye kadar 235 bin bağımsız birimde ikamet eden yaklaşık 4 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini teminat altına aldıklarını ve bunun için kira yardımı, faiz desteği ve kamulaştırma giderleri de dahil olmak üzere toplamda 6 milyar 689 bin lira harcadıklarını ifade etti.