Kentsel dönüşümün kapsamı genişliyor

09 September 2019

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha önce Eylül ayında yürürlüğe gireceğini duyurduğu yeni Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hakkında bazı detayları açıkladı. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre, yeni eylem planı 4 başlıkta genişletiliyor.

Bu hafta içerisinde Bakan Kurum tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla tüm detayların kamuoyu ile paylaşılacağı yeni eylem planı ile artık sadece afet riskli alanların dönüşümü olmayacağını belirten Bakan Kurum, "Artık kentsel dönüşümün kapsamını da genişletiyoruz. Dönüşüm faaliyetlerimizi afet riskli yapıların ve alanların dönüşümü, sanayi alanlarının taşınması ve dönüşümü, tarihi kent merkezlerinin dönüşümü ve son olarak da dere yataklarındaki yapıların taşınması olarak 4 başlıkta gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

DEPREM GERÇEĞİ

Türkiye'de bir deprem gerçeği olduğunu belirten Bakan Kurum, "20 yıl önce Marmara Bölgesinde çok büyük bir yıkım yaşadık. Bu acı tecrübeler neticesinde deprem ve imar yönetmeliklerinde değişiklikler getirdik. Bu düzenlemelerle 2011 Van depreminde kayıplarımız daha az oldu. Tabii bu düzenlemeler yeterli değil. Türkiye’de olası bir depremin etkisini azaltmak için Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan tarafından 2012’de kentsel dönüşüm çalışmaları başlatıldı. Bu proje can ve mal güvenliğimizin teminatı. O günlerden bu yana 7 yılda çok büyük tecrübeler edindik" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırma adına sene başında bazı değişikliklerin yapıldığını hatırlatan Bakan Kurum, "Valiliklerimiz kanalıyla belediyelerimize genelgemizi gönderdik. 53 farklı ilimizde ilan ettiğimiz 240 riskli alan ve 41 ilimizde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlediğimiz rezerv yapı alanlarında çalışmalara başladık. Riskli alanlarda yer alan 557 bin bağımsız birime ilave olarak 81 ilimizde 609 bin konut ve iş yerini riskli yapı statüsünde yeniliyoruz.

ÖNCELİKLİ ALANLAR BELİRLENİYOR

81 ildeki belediyelere gönderilen Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri’ne dair genelgenin sonuçlarını Eylem Planı kapsamında açıklanacağını belirten Bakan Kurum, "Belediyelerimizin yaptığı bu geri dönüşlerle, başta İstanbul olmak üzere ülkemizin birçok farklı noktasında belirlediğimiz ve öncelik sırasını yeniden düzenlediğimiz alanlara dair stratejimizi milletimizle paylaşacağız. Bu yeni dönemde kentsel dönüşüm çalışmalarımız hem finansal, hem uzlaşma, hem de üretim açısından bambaşka bir ivme kazanacak" şeklinde konuştu.